«Επιλέξαμε το δρόμο των αξιών και όχι της συναλλαγής»

ΠΗΓΗ: Views.gr

«Το ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας. Να διεκδικήσει προοδευτικές αλλαγές και όχι να είναι ένα πολιτικό κλωτσούσκούφι» τονίζει ο Θάνος Μωρΐτης που κατεβαίνει υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Β΄ Αθηνών.

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε υπονομευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα από μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας και διάφορα συστήματα τα οποία επιδίωκαν την ανατροπή Παπανδρέου. Στο δημοψήφισμα απλά «πατήθηκε το κουμπί». Είχε εντέχνως προετοιμαστεί το έδαφος» αναφέρει ο Θάνος Μωραΐτης στην συνέντευξή του στο Views όσον αφορά την «έξοδο» του Γιώργου Παπανδρέου από την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την ιστορική σύνοδο των Κανών.

Ο Θάνος Μωραΐτης τέλος είναι κατηγορηματικός για τους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία του νέου κόμματος.

«Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε συνειδητά να διχάζει με τον λόγο του τα στελέχη, να απαξιώνει τη διαφορετική φωνή αλλά κυρίως να μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε ένα απολύτως, προσωποκεντρικό και απολίτικο μόρφωμα» τονίζει.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Θάνου Μωραΐτη στο Views.gr:

Ένα μεγάλο κομμάτι κριτικής που δέχεται το ΚΙΝΗΜΑ είναι «γιατί έπρεπε να γίνει τώρα νέο κόμμα, ας κατεβαίνατε ως ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές ας λύνατε τις όποιες διαφορές». Τι απαντάτε;

Επιλέξαμε το δρόμο των αξιών και όχι της συναλλαγής. Γιατί για να είμαστε ξεκάθαροι, ουσιαστικά, μας προτάθηκε ένας δρόμος συναλλαγής και φίμωσης με αντάλλαγμα βουλευτικές έδρες. Τόσο «κοστολογήθηκε» γιατί προφανώς εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Πίστευαν κάποιοι ότι όλοι είμαστε στην πολιτική για καρέκλες και ρόλους εξουσίας. Έκαναν λάθος. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που ζητούσαν να γίνει κάτι. Έπρεπε να εκφραστεί ένα πολιτικό ακροατήριο το οποίο δεν συμβιβάζεται με ένα απολίτικο κόμμα, ιδεολογικά απογυμνωμένο το οποίο ταυτίστηκε με δεξιές, βαθιά συντηρητικές πολιτικές. Αυτό ήταν το ιστορικό μας χρέος. Να προχωρήσουμε μπροστά!

Οι διαφορές με τον Βενιζέλο και την πολιτική που εφάρμοσε όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε κομματικό ήταν τόσο αγεφύρωτες;

Προσωπικά δεν σταμάτησα εδώ και δυο χρόνια να ζητώ αλλαγή πλεύσης και να θέτω το ζήτημα ανασυγκρότησης της παράταξης. Δεν ήμουν ο μόνος. Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε συνειδητά να διχάζει με τον λόγο του τα στελέχη, να απαξιώνει τη διαφορετική φωνή αλλά κυρίως να μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε ένα απολύτως, προσωποκεντρικό και απολίτικο μόρφωμα. Ο Παπανδρέου μπροστά στον κίνδυνο εξαΰλωσης της παράταξης πήρε μια λυτρωτική πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο η οποία θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο. Αγνοήθηκε και αυτή. Οι ευθύνες ανήκουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε όσους επέλεξαν την σιωπή.

Τι διαφορετικό πιστεύεις ότι φέρνει το ΚΙΝΗΜΑ;

Δυστυχώς η συζήτηση αυτές τις μέρες αποδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Τα κόμματα δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ποιο ήταν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας και πώς ο τόπος οδηγήθηκε στα βράχια. Μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα του 2009. Εμείς λέμε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η πελατειακή ασυδοσία που κορυφώθηκε το 2009. Λέμε ότι η Ελλάδα για να αλλάξει οριστικά χρειάζεται ένα Ελληνικό Σχέδιο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, για την προώθηση σαρωτικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με δίχτυ προστασίας σε όσους έπληξε η κρίση. Το ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας. Να διεκδικήσει προοδευτικές αλλαγές και όχι να είναι ένα πολιτικό κλωτσούσκούφι. Να είναι πόλος συναίνεσης και όχι συμβιβασμός ρόλων εξουσίας ώστε η χώρα να κάνει βήματα μπροστά και να προστατευτούν οι πρωτοφανείς θυσίες των πολιτών.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας πιστεύεις ότι το ΚΙΝΗΜΑ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Δείχνει την ιδεολογική σύγχυση και το σύνδρομο του λαϊκισμού από το οποίο διακατέχεται. Αυτό δεν είναι ούτε αριστερά, ούτε προοδευτική παράταξη. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διακατεχόμαστε από κανένα άγχος κυβερνητισμού. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε την χώρα και το δημόσιο συμφέρον και όχι να μπούμε σε ένα αλισιβερίσι ρόλων εξουσίας. Από εκεί και πέρα εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες και η χωρά να στηριχτεί στην συναίνεση και την συνεννόηση. Φυσικά θα πρέπει να φύγουμε εντελώς από το μοντέλο συνεργασίας που υπήρξε τα τελευταία δυο χρόνια. Είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή μιας και κακοποιήθηκε πλήρως η έγνοια της κυβερνητικής συνεργασίας. Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών, αντιλήψεων και βέβαια ένα σχέδιο για το πρέπει η χώρα να πορευτεί τους επόμενες μήνες και τα επόμενα χρόνια. Δεν θα γίνουμε βολική πατερίτσα κανενός.

Σε μια αντικειμενικά πολωμένη εκλογική διαδικασία όπως η συγκεκριμένη υπάρχει μια κυρίαρχη άποψη ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα είναι «χαμένη ψήφος». Φαντάζομαι ότι διαφωνείς. Γιατί;

Όσο και πολωτικό, εμφυλιοπολεμικό κλίμα να στήνεται αυτό είναι μια καρικατούρα του παλιού δικομματισμού. Οι προοδευτικοί πολίτες έχουν συγκεκριμένες επιλογές. Κάθε ψήφος έχει αξία. Το ΚΙΝΗΜΑ είναι εδώ για να δώσει αξία σε μια ψήφο προοδευτικών αλλαγών, πραγματικής σταθερότητας όχι αυτής που υπηρέτησε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Είναι ψήφος ευθύνης απέναντι στη νεοδεξιά του κ. Σαμαρά και απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά στο ερώτημα γιατί φτάσαμε στα μνημόνια και ποιοι ευθύνονται για αυτό τι απαντάτε;

Στο μνημόνιο μας έβαλε η καταστροφική, δεξιά διακυβέρνηση Καραμανλή και οι αμαρτίες ενός πολιτικού συστήματος 40 ετών. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η χώρα δηλητηριάστηκε με μύθους και θεωρίες συνομωσίας. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο των τελευταίων 5 ετών η αλήθεια ήταν από τα μεγάλα θύματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε καν τον εαυτό του και έτσι φτάσαμε να υπάρχουν ακόμα συμπατριώτες μας να λένε ότι ότι ο Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη και όχι η Μέρκελ που εκβίαζε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες γι΄αυτό και δεν δεχόταν την πρόταση Παπανδρέου για δημιουργία αποκλειστικά ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι κριτικής που δέχεται το ΚΙΔΗΣΟ και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ότι «αυτός που μας έβαλε στο μνημόνιο ζητά και τα ρέστα», «πώς τολμά» και κυρίως «αντί να κάνει σκληρή αυτοκριτική για ό,τι έκανε μας ζητά και την ψήφο από πάνω». Τι απαντάς σε αυτές τις απόψεις;

Επαναλαμβάνω ότι στο μνημόνιο μας έβαλαν οι εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν από το 2004 έως το 2009. Ο Παπανδρέου έχει μιλήσει για λάθη και για παραλείψεις. Φυσικά και υπήρχαν λάθη μέσα σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης το οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Όμως δεν έγινε το λάθος να σταθούμε απαθείς, να κρυφτούμε ή να ρίξουμε την καυτή πατάτα σε άλλους. Δεν φυγομαχήσαμε . Και ξέρετε υπήρχε η επιλογή της φυγής. Για εμάς όμως δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι γιατί απλά βάλαμε πρώτα τη χώρα και μετά την προσωπική, κομματική επιβίωση. Και βέβαια, όσον αφορά αυτήν την κριτική που αναφέρετε, ξέρετε, δεν υπάρχει κάτι πιο δημοκρατικό και υγιές από το να εκτίθεται ένας πολιτικός και να ζητά την ψήφο, δηλαδή την κρίση του ελληνικού λαού.

Τελικά στις Κάνες οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την καρατόμηση Παπανδρέου και ο Βενιζέλος ήταν ο «εκτελεστής» της απόφασης;

Μην γελιόμαστε. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε υπονομευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα από μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας και διάφορα συστήματα τα οποία επιδίωκαν την ανατροπή Παπανδρέου. Στο δημοψήφισμα απλά «πατήθηκε το κουμπί». Είχε εντέχνως προετοιμαστεί το έδαφος. Έχουν ειπωθεί πολλά γι΄αυτές τις μέρες, για το ποιος ψάχνονταν και ποιος προτάθηκε για πρωθυπουργός εκείνες τις μέρες. Κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν το κουτσομπολιό πολιτική. Εν πάσει περιπτώσει ο ίδιος ο Παπανδρέου απάντησε για το αν πρότεινε τον κ. Βενιζέλο για πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα όλοι ξέρουμε ποιος μπήκε στο αεροπλάνο στις Κάννες, στηρίζοντας, και λίγες ώρες μετά, βγήκε από αυτό έχοντας ανατρέψει τον εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει τελικά δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την συμμετοχή μας στην ευρωζώνη;

Δεν τίθεται θέμα για τη συμμέτοχη στην ευρωζώνη. Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως διατύπωσε πριν λίγες μέρες μια πρόταση για δημοψήφισμα σε σχέση με την συμφωνία που μπορεί να προκύψει για το χρέος. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να έχει ρολό κομπάρσου σε όσα συμβαίνουν. Μια τέτοια συμφωνία για το χρέος πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού.

Θα πρέπει να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης;

Ξεκάθαρα έχουμε ταχθεί υπέρ μιας εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα πάντα. Ο Παπανδρέου μάλιστα πρότεινε σε μια τέτοια διαδικασία να κληθούν να καταθέσουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες εκείνης της περιόδου. Να δούμε λοιπόν ποιοι είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό, ποιοι παραποίησαν τα στοιχεία, ποιοι μας έλεγαν ότι το έλλειμμα είναι 3% και τελικά ήταν 15%. Θα χει ενδιαφέρον να δούμε επιτέλους τον εμπρηστή της χώρας, τον κ. Καραμανλή να δώσει έστω και μια απάντηση για το πώς οδήγησε τη χώρα στα βράχια. Δεν έχει ψελλίσει έστω μια λέξη εδώ και πέντε χρόνια. Και αναρωτιέμαι πώς το μιντιακό σύστημα δεν ασχολείται με αυτή τη προκλητική αδιαφορία του πρώην πρωθυπουργού.