Θάνος Μωραΐτης στα ΝΕΑ: «Είναι μονόδρομος η ευρεία προοδευτική συμμαχία»

Ο νέος υφυπουργός Υποδομών απαντάει στα «ΝΕΑ», στον δημοσιογράφο Διονύση Νασόπουλο για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη

Φαντάζομαι ότι το ερώτημα το έχετε ήδη δεχθεί και από τους πολιτικούς φίλους σας: Γιατί αποδεχθήκατε τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;

Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του πρωθυπουργού γιατί πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει επόμενη μέρα για την συγκρότηση μιας νέας δυναμικής προοδευτικής συμμαχίας. Είναι μια ευρύτερη πρόσκληση που ανοίγει παράθυρο στο μέλλον και δεν έχει προαπαιτούμενα . Οι συμμαχίες χτίζονται στη βάση της σύνθεσης. Σε αυτή την συμμαχία προσέρχομαι με την πορεία μου και τις απόψεις μου.

Η κίνηση συνεπάγεται και ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι το επόμενο βήμα σας;

Όχι. Συνεργάζομαι με στόχο την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου. Σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για την συμπόρευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων. Αυτός ο διάλογος ανοίγει δυναμικά και στην Ελλάδα και δεν θα ανακοπεί.

Πολλές δηλώσεις στο παρελθόν που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι πολύ σκληρές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αυτές συνάδουν με την επιλογή σας;

Σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου πορείας δεν δίστασα να εκφράζω τις απόψεις μου δημοσίως. Υπερασπίστηκα ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Εναντιώθηκα στη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά. Άσκησα πολύ σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Υπηρέτησα με πάθος την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Δεν κρύβομαι απ’ ότι υπηρέτησα με πάθος, ανιδιοτέλεια και πίστη στις ιδέες μου. Με όσες δικαιώσεις στις επιλογές, λάθη αλλά και επώδυνες διαψεύσεις σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής φόρτισης στην ελληνική κοινωνία.

Οι μέχρι πρότινος σύντροφοί σας θέτουν ζητήματα «πολιτικής ηθικής» και κάνουν λόγο για «delivery υπουργείων σε \”πρόθυμους\”»…

Δεν δέχομαι τον όρο πρώην σύντροφοι. Με την πλειοψηφία όλων αυτών έχουμε δώσει κοινούς αγώνες και σφυρηλατήθηκε μια σχέση ζωής. Σέβομαι όσους διαφώνησαν. Είναι αστείο όμως να δέχομαι κριτική απ’ όσους κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια μίας και έχουν ανοίξει ήδη υποκατάστημα της ΝΔ. Απ’ όσους οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα το ΚΙΝΑΛ γιατί έχουν μοναδικό στόχο, κυριολεκτικά ζουν και αναπνέουν, για να συνεργαστούν με την δεξιά. Δυστυχώς, ακόμα δεν κατάλαβαν τίποτε. Διαψεύδουν καθημερινά με οδυνηρό τρόπο τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.

Το γυαλί με το Κίνημα Αλλαγής ράγισε επειδή δεν πήρατε συγκεκριμένες θέσεις;

Με την επιστολή μου πριν λίγο καιρό εξήγησα εκτενώς τους λόγους που με έκαναν να απομακρυνθώ από το ΚΙΝΑΛ. Πιστεύω ότι εξέφρασα πάρα πολλούς συντρόφους που είχαν τις ίδιες αγωνίες. Άκουσα κάποια ψελλίσματα διαρροών . Πρόκειται για αστειότητες. Το αν κάποιος είναι «κυνηγός καρέκλας» κρίνεται στην πράξη. Αρνήθηκα υπουργική καρέκλα το 2013 γιατί πίστευα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει λάθος δρόμο στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, αντίθετα με όσες και όσους έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Δεν επέλεξα το 2015 μια σίγουρη επανεκλογή με το ΠΑΣΟΚ για πίστεψα με άλλους συντρόφους μου ένα εγχείρημα σε μια άλλη πολιτική κατεύθυνση . Το 2015 ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα Γεννηματά σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Η πορεία μου είναι ξεκάθαρη και οδηγός μου ήταν πάντα οι αρχές και οι αξίες μου . Υπηρέτησα πάντα ότι πίστευα ότι ήταν κάθε φορά καλύτερο πρώτα για την χώρα αλλά και τον προοδευτικό χώρο.

Οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για μια επιχείρηση «πασοκοποίησης» του κόμματος, πώς αντιμετωπίζονται από την πλευρά σας;

Νομίζω ότι αν συμφωνούμε ότι μια ευρεία προοδευτική συμμαχία αποτελεί μονόδρομο, θα συμφωνήσουμε ότι απαιτείται πολιτική γενναιότητα, τόλμη και νοοτροπία ανοιχτών οριζόντων απ’ όλους μας για να υλοποιηθεί.
Θεωρείτε ότι πράγματι υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για ένα «προοδευτικό μέτωπο», όπως το εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το έδαφος είναι έτοιμο γιατί οι προοδευτικοί πολίτες έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα αυτή. Η επέλαση της ακροδεξίας, ο βαλκανικός νεοφιλελευθερισμός που προβάλλει ως λύση για την χώρα η ΝΔ απαιτεί να ανοίξουν οι δίαυλοι διαλόγου στις προοδευτικές δυνάμεις και θα ανοίξουν. Δεν μπορεί όσα συνέβησαν και μας πλήγωσαν τα τελευταία δέκα χρόνια να εξακολουθούν να υψώνουν ακόμα τείχη άρνησης στον διάλογο και τελικά στην συμπόρευση των προοδευτικών πολιτών.

Πού βρίσκεται σήμερα η Κεντροαριστερά;

Η κεντροαριστερά βρίσκεται στις ιδέες της. Μένει να συγκροτηθεί το προοδευτικό μέτωπο που θα τις υπηρετήσει.

Ο κεντρικός στόχος είναι να μην επιστρέψει η ΝΔ στην εξουσία; Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα αυτής της κυβέρνησης;

Δεν στήνουμε οδοφράγματα απλά για να ανοιγοκλείνει ο δρόμος προς την εξουσία. Ο στόχος και το πολιτικό στοίχημα είναι να προταχθεί μια προοδευτική συμμαχία που θα αγκαλιάσει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από την κρίση, τη γενιά του braindrain.Οι ιδέες είναι που θα ενώσουν και θα πείσουν στο τέλος. Όχι απλά για να ανακόψουν τον δρόμο στην δεξιά με τις ακροδεξιές συνιστώσες της αλλά και για να ανοίξουν ένα δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση μακράς πνοής που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτός είναι ο στόχος.

Scroll to Top