Θάνος Μωραΐτης: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες»

Μοιράσου το άρθρο:

Ερώτηση προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Μωραΐτης, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες με αποτέλεσμα αυτές να αδυνατούν να καλύψουν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων, τα οδοιπορικά και τις αμοιβές αθλητών και προπονητών, τα έξοδα των εθνικών ομάδων και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης την οποία συνυπογράφουν και άλλοι σαράντα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γ.Γ.Α. δεν έχουν εγκρίνει ακόμα (μεσούσης της περιόδου!) τον τακτικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας ασφυκτικά προβλήματα στις ομοσπονδίες, οι οποίες είναι οικονομικά και νομικά έκθετες, χωρίς οι ίδιες να ευθύνονται γι’ αυτό.»

Παράλληλα, αναφέρουν ενδεικτικά ότι σε μια σειρά ομοσπονδίες όπως ο Ε.Ο.Φ. Αντισφαίρισης, δεν έχει καταβληθεί ακόμα ούτε η δεύτερη δόση του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ υπάρχει ασυνέπεια και στην καταβολή ποσών που αντιστοιχούν στην συμβολή της πολιτείας για τη διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων όπως στην πρόσφατη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Beach Handball στη Κρήτη.

Τέλος οι ερωτώντες βουλευτές αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα καταστήσει τις διοικήσεις των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών υπόχρεες και όμηρους των πολιτικών επιλογών της, και συνεπώς ρωτούν την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1.Γιατί δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλές της πολιτείας προς τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες;

2.Γιατί δεν έχουν εγκριθεί οι τακτικοί προϋπολογισμοί του τρέχοντος έτους;

3.Πότε θα εγκριθούν οι προϋπολογισμοί και πότε θα καταβληθούν οι οφειλές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τις ομοσπονδίες;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 Αθήνα, 19 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 Θέμα: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες»

 Διανύουμε το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, με τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες να ολοκληρώνουν τα πανελλήνια πρωταθλήματα και τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος των τρεχουσών οικονομικών δαπανών τους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γ.Γ.Α. δεν έχουν εγκρίνει ακόμα (μεσούσης της περιόδου!) τον τακτικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας ασφυκτικά προβλήματα στις ομοσπονδίες, οι οποίες είναι οικονομικά και νομικά έκθετες, χωρίς οι ίδιες να ευθύνονται γι αυτό.

Είναι υποχρεωμένες, αλλά αδυνατούν να καλύψουν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων, τα οδοιπορικά και τις αμοιβές αθλητών και προπονητών, τα έξοδα των εθνικών ομάδων και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Τα διοικητικά τους συμβούλια βαδίζουν σε μια απολύτως έωλη κατάσταση εξαιτίας της πρωτοφανούς ασυνέπειας και αδιαφορίας της αθλητικής ηγεσίας.

Θεωρεί άραγε η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο οι διοικήσεις των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών καθίστανται υπόχρεες και όμηροι των κυβερνητικών επιλογών;

Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια εικόνα που θυμίζει την περίοδο 2010-2015, όταν και πάλι οι κυβερνητικές επιλογές της Ν.Δ. είχαν φέρει τον ελληνικό αθλητισμό σε κατάσταση κατάρρευσης.

Επειδή οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες αδυνατούν να προγραμματίσουν τις οικονομικές κινήσεις έως το τέλος του οικονομικού έτους και την εξόφληση των υποχρεώσεών τους καθώς δεν γνωρίζουν τα τελικά ποσά του τακτικού προϋπολογισμού τους

Επειδή δεν έχει καταβληθεί ακόμα ούτε η δεύτερη δόση του τακτικού προϋπολογισμού σε μια σειρά ομοσπονδίες (πχ Ε.Ο.Φ. Αντισφαίρισης), ενώ υπάρχει ασυνέπεια και στην καταβολή ποσών που αντιστοιχούν στην συμβολή της πολιτείας για τη διοργάνωση στη χώρα μας διεθνών διοργανώσεων.

Επειδή είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν στην Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος και ποια ποσά, που αφορούν στη πρόσφατη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Beach Handball στη Κρήτη.

Επειδή οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να προετοιμάσουν τον αθλητικό προγραμματισμό τους για το επόμενο έτος 2022-23 και η ασυνέπεια της πολιτείας τους έχει δέσει τα χέρια.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1.Γιατί δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλές της πολιτείας προς τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες;

2.Γιατί δεν έχουν εγκριθεί οι τακτικοί προϋπολογισμοί του τρέχοντος έτους;

3.Πότε θα εγκριθούν οι προϋπολογισμοί και πότε θα καταβληθούν οι οφειλές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τις ομοσπονδίες;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

 Θάνος Μωραΐτης

 Αγαθοπούλου Ειρήνη

 Αλεξιάδης Τρύφων

 Αναγνωστοπούλου Σία

 Αραχωβίτης Σταύρος

 Αυγέρη Θεοδώρα

 Αυλωνίτης Αλέξανδρος

 Βαρδάκης Σωκράτης

 Βαρεμένος Γιώργος

 Βέττα Καλλιόπη

 Γιαννούλης Χρήστος

 Γκιόλας Γιάννης

 Ελευθεριάδου Σουλτάνα

 Ζουράρις Κωνσταντίνος

 Ηγουμενίδης Νικόλαος

 Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 Κασιμάτη Νίνα

 Καφαντάρη Χαρά

 Λάππας Σπυρίδων

 Μαμουλάκης Χάρης

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Μουζάλας Γιάννης

 Μπάρκας Κώστας

 Μπουρνούς Γιάννης

 Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

 Παπαδόπουλος Σάκης

 Παπαηλιού Γεώργιος

 Παπανάτσιου Αικατερίνη

 Πέρκα Θεοπίστη

 Πολάκης Παύλος

 Πούλου Παναγιού Γιώτα

 Σαντορινιός Νεκτάριος

 Σαρακιώτης Ιωάννης

 Συρμαλένιος Νικόλαος

 Τζούφη Μερόπη

 Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 Φάμελλος Σωκράτης

 Φίλης Νίκος

 Χαρίτου Δημήτριος

 Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος