Άρθρο του Θάνου Μωραΐτη στην ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ: Απλά… Δεξιά!

 

Άρθρο του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Θάνου Μωραΐτη,  σχετικά με τα έργα των πρώτων ημερών  της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ την Κυριακή 25/08/2019.

 

Αναλυτικά το άρθρο του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η ΝΔ προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να φιλοτεχνήσουν ένα προοδευτικό, φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό προσωπείο: ένα κόμμα που μπορεί να κοιτάζει με την ίδια επιτυχία «τόσο δεξιά όσο κι αριστερά».

Η προσπάθεια πέτυχε, καθώς με τη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πείθοντας τους προοδευτικούς και μετακινούμενους ψηφοφόρους, οι οποίοι ουσιαστικά καθορίζουν το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Ωστόσο, δεν είναι όλα μόνο θέμα εικόνας – είναι και ουσίας, ειδικά όταν αυτή καθορίζει τη χάραξη πολιτικής.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες να καλύψει η ΝΔ την αληθινή της πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, παρά τη διακαή επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να περάσει στη συνείδηση της κοινωνίας ως προοδευτικός, φιλελεύθερος κι εκσυγχρονιστής, υπάρχουν τα πεπραγμένα. Και ήδη στις σαράντα αυτές μέρες διακυβέρνησης τα πεπραγμένα της ΝΔ αποδεικνύουν ότι εκφράζει μια παλαιάς κοπής συντήρηση, ότι αποτελεί μια συνέχεια αλλά και συνέχιση της Δεξιάς όπως την ξέρουμε.

Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θα όριζε γενικό γραμματέα κάποιον που υμνεί τη δικτατορία των συνταγματαρχών και ούτε θα καταργούσε την εγκύκλιο που αποδίδει ΑΜΚΑ σε μετανάστες. Δεν είναι ίδιον προοδευτικής πολιτικής η συγχώνευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως δεν είναι η κατάργηση του βάσιμου της απόλυσης και της ευθύνης των εργολάβων για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων που πέρασε με τις τροπολογίες στις 8/8. Τότε είδαμε μια ΝΔ να απομονώνεται από τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όχι μόνο για το περιεχόμενο των τροπολογιών, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αυτές πέρασαν.

Η ΝΔ δεν είναι ούτε προοδευτική ούτε φιλελεύθερη. Η προσχώρηση της ΕΡΤ, της ΕΥΠ και του ΑΠΕ υπό τον έλεγχο του κ. Μητσοτάκη αποτελεί απόδειξη της επιθυμίας του να ελέγχει την ενημέρωση και να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του υπερεξουσίες. Φιλελεύθερη δεν είναι και η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια ή η συστηματική παρουσίασή τους ως «χώρους ανομίας».

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση ξεκίνησε αμέσως να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό που κρύβεται κάτω από την επίπλαστη, κατασκευασμένη εικόνα. Μια εικόνα που θέλει τον τωρινό πρωθυπουργό, εκτός των άλλων, εκσυγχρονιστή – ιδιότητα που επίσης καταρρίπτεται εύκολα.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος δεν κατορθώνει παρά να οδηγήσει σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό, πελατειακό και αναχρονιστικό μοντέλο. Δίνει τέλος στις ανεξάρτητες ελεγκτικές Αρχές, δημιουργεί υπερδομή στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και μειώνει τον αριθμό των γενικών γραμματέων που προσλαμβάνονταν με αντικειμενικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, διατηρεί τους γενικούς διευθυντές, έναν παλαιοκομματικό θεσμό που είχε αρχίσει να εγκαταλείπεται. Αυτό συνιστά μια ολοφάνερη απαξίωση του ΑΣΕΠ, μια κατάκτηση κόντρα στο πελατειακό κράτος.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η απαξίωση αυτή του ΑΣΕΠ προβληματική – είναι και η στελέχωση των υπουργείων. Φίλοι και συγγενείς στελεχών της ΝΔ, δίχως τα απαραίτητα προσόντα, τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις, μηδενίζοντας τις τόσες επικλήσεις της ΝΔ στην «αριστεία» κατά το παρελθόν. Η «αριστεία», φυσικά, δεν είναι το μόνο κομμάτι στο οποίο άλλαξε στάση η ΝΔ μετεκλογικά.

Το ίδιο συνέβη και με το Μακεδονικό. Ενώ επί ενάμιση χρόνο αλλά και προεκλογικά καταδίκαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μόλις ήρθε στην κυβέρνηση άρχισε να την παρουσιάζει ωφέλιμη για τη χώρα.
Είμαστε ακόμη στον περίπου ένα μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οι προοδευτικοί πολίτες διαπιστώνουν ότι το επικοινωνιακό λίφτινγκ αρχίζει να ξηλώνεται από την ίδια την πραγματικότητα και να αποκαλύπτει αυτό που πραγματικά ήταν και είναι η ΝΔ: απλά… Δεξιά.

 

Πηγή: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

Scroll to Top