Άρθρο του Θ. Μωραΐτη στην Εφημερίδα των Συντακτών: Να πιάσουμε το νήμα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

Μοιράσου το άρθρο:

 

Με αφορμή τη Διακήρυξη – Κάλεσμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία και την πορεία προς το συνέδριο, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, έγραψε άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών (08/10/2019) τονίζοντας την ανάγκη να <<δημιουργήσουμε ένα κόμμα ζωντανό, με αυτοκριτική, με πυγμή, με γρήγορα αντανακλαστικά, ένα κόμμα καίριων παρεμβάσεων. Ένα κόμμα που θα είναι παρόν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα κόμμα εξωστρεφές κι ανοιχτό, πρωτοπόρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια. Θέλουμε ένα κόμμα με στίγμα, ταυτότητα, χωρίς αγκυλώσεις>>.

 

Αναλυτικά το άρθρο του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία:

 

Κάθε πρώτο βήμα και κάθε νέο ξεκίνημα, όποιο κι αν είναι αυτό, ουσιαστικά είναι ένα ρίσκο. Ρισκάροντας προχωράμε και προοδεύουμε . Το μόνο βέβαιο στο σύμπαν, στον πλανήτη μας, στη ζωή, είναι η εξέλιξη. Όσοι ζωντανοί οργανισμοί δεν την ακολουθούν, μοιραία αποκλείονται από το μέλλον.

Τα πολιτικά κόμματα είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί. Αποτελούνται από ανθρώπους κι απευθύνονται στους ανθρώπους. Είναι φορείς πολιτικής, άρα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και βασικά συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας. Επομένως, ένα πολιτικό κόμμα οφείλει κι αυτό να ακολουθεί την εξέλιξη. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό: οφείλει να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Κι αυτός είναι ο βασικός στόχος που πρέπει να πετύχουμε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α της επόμενης μέρας.

Η Διακήρυξη – Κάλεσμα της Κ.Ε. είναι η εκκίνηση αυτής της προσπάθειας. Είναι η γενέθλια πράξη μιας νέας και νικηφόρας πορείας.
Γι’ αυτήν τη νικηφόρα πορεία, είναι αναγκαίο να τιμήσουμε τους κοινούς μας αγώνες και να αφήσουμε στη λήθη όσα μας πλήγωσαν. Όπως το 1974 ήταν οι γενιές της Εθνικής Αντίστασης, των αποκλεισμένων από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες κλήθηκαν να βρουν όλα όσα τους ενώνουν, να συνθέσουν και να συνδιαμορφώσουν απόψεις για τη δημιουργία ενός φορέα που τελικά σφράγισε καταλυτικά την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία.
Τότε, πολίτες από διαφορετικές πολιτικές και κομματικές αφετηρίες κατόρθωσαν να επιτύχουν τη διαμόρφωση ενός Κινήματος το οποίο έμελλε με την παρουσία και τη δράση του να καθορίσει, εν πολλοίς, τη σύγχρονη Ελλάδα, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Έτσι, σήμερα, καλούμαστε να ενώσουμε τις γενιές του Πολυτεχνείου, της Αλλαγής του ‘81, της Ενωμένης Ευρώπης και του ευρώ, της οικονομικής και κλιματικής κρίσης.    Το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας αφορά όλες και όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες.  Αφορά τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, που πρέπει να ενισχυθούν και να προστατευθούν έναντι του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, που συντηρεί κι επαναφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αφορά τους αγρότες, τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα,  την υγιή επιχειρηματικότητα, τις νέες και τους νέους, που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν. Είναι χρέος μας να τους δώσουμε βήμα λόγου και να τους τοποθετήσουμε στην πρώτη γραμμή.

Αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε είναι ένα κόμμα ζωντανό, με αυτοκριτική, με πυγμή, με γρήγορα αντανακλαστικά, ένα κόμμα καίριων παρεμβάσεων. Ένα κόμμα που θα είναι παρόν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα κόμμα εξωστρεφές κι ανοικτό, πρωτοπόρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα και τα Πανεπιστήμια. Θέλουμε ένα κόμμα με στίγμα, ταυτότητα, χωρίς αγκυλώσεις.

Χρειάζεται να συγκροτήσουμε έναν πολιτικό φορέα έτοιμο να διαχειριστεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργούνται από τις διεθνείς κι ευρωπαϊκές εξελίξεις, που θα έχει έτοιμες και ρεαλιστικές λύσεις για ενδεχόμενους κινδύνους και κλυδωνισμούς.

Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τα υπαρκτά, αλλά και τα αναδυόμενα κέντρα εξουσίας και οικονομικής ισχύος, αναμφίβολα θα επηρεάσουν και τη δική μας χώρα- και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα γεγονότα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε, επιπλέον, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, καθώς και να σχεδιάσουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς οι νέες τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολλών, πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, αλλά και πώς θα καταπολεμήσουμε την όλο κι αυξανόμενη φτώχεια.

Στο εσωτερικό της χώρας έχουμε να διαχειριστούμε μία σκληρή δεξιά και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που απαιτεί έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο –όχι μόνο ως ανάχωμα, αλλά και ως εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση με λύσεις για την οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ενίσχυση των ατομικών δικαιωμάτων, την εξωστρέφεια της χώρας, την ενίσχυση του ρόλου της διεθνώς, τη δίκαιη αντιμετώπιση του μεταναστατευτικού και του προσφυγικού, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Σε αυτό το εγχείρημα όλες και όλοι έχουν τεράστια αξία. Το προοδευτικό φάσμα είναι ευρύ και η κάθε διαβάθμισή του μπορεί να στοχεύσει και να πείσει διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε συνεργασία και σεβασμό στις κοινές αρχές κι αξίες, αλλά και στη διαφορετικότητα.

Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, να δείξουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στις 7 Ιουλίου. Είναι καθήκον μας, απέναντι στην Ιστορία και, κυρίως, στο μέλλον, να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες που μας στήριξαν να εγγραφούν, να ασχοληθούν, να έχουν λόγο και να συμμετέχουν δημιουργικά. Να γράψουμε μαζί το νέο κεφάλαιο της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.
Το χρέος μας είναι να νιώσουν οι προοδευτικοί πολίτες ότι είναι συμμέτοχοι στη νέα πορεία.

Ότι ανταποκρινόμαστε στην ιστορική πρόκληση για την ισχυρή προοδευτική παράταξη, που θέλει και μπορεί να πιάσει το νήμα για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Posted in: