Άρθρο Θάνου Μωραΐτη στο Documento: «Ανένδοτος αγώνας για δημοκρατική πολιτική αλλαγή»

Άρθρο στην εφημερίδα «Documento» αναφορικά με την πολιτική συγκυρία και τις δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη ΔΕΘ έγραψε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος, Θάνος Μωραΐτης, χτες, Κυριακή, 25/09/2022.

«Ύστερα από τρία χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διαρκές σοκ από τις ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, το αβάσταχτο κόστος της ενέργειας και τη δυσοίωνη πρόβλεψη για έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι  «το δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης κλονίζεται με πρωτοφανή τρόπο».

Αφού έκανε εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, έγραψε ότι «η ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ έκανε ακόμα και τους πιο δύσπιστους να στρέψουν την προσοχή τους στη νέα κυβερνητική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία» η οποία, όπως υπογράμμισε, «δίνει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα επίδικα της εποχής μας με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης».

Παράλληλα στο άρθρο του ο κ. Μωραΐτης επισημαίνει πως το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές θα είναι:

«Θα συνεχίσει η χώρα να κυβερνάται από μια… Αγία Οικογένεια – εκπρόσωπο της ελίτ και των μεγάλων συμφερόντων ή θα αναλάβει  μια προοδευτική συμμαχία και μια κυβέρνηση στην υπηρεσία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας;»

«Η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και τις αναγκαίες συμπράξεις στους κοινωνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση», επεσήμανε, συμπληρώνοντας:

«Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο αγώνα σε όλα τα επίπεδα ενάντια στο επιτελικό παρακράτος και την παρασιτική οικονομία των διαπλεκόμενων συμφερόντων της Δεξιάς».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μωραΐτη:

«Ύστερα από τρία χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διαρκές σοκ από τις ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, το αβάσταχτο κόστος της ενέργειας και τη δυσοίωνη πρόβλεψη για έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια στιγμή το δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης κλονίζεται με πρωτοφανή τρόπο. Οι «επισυνδέσεις» του επιτελικού παρα-κράτους και η χρήση του παράνομου λογισμικού predator για την παρακολούθηση και τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και «ενοχλητικών» δημοσιογράφων, κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις αυταρχικές δημοκρατίες τύπου Όρμπαν.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, αποδείχτηκε ξεκάθαρα ότι το «επιτελικό κράτος», παρά τον μεταρρυθμιστικό μανδύα, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα σχέδιο υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού χωρίς καμία διαδικασία διαφάνειας και λογοδοσίας. Μια κλειστή ομάδα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος η οποία λειτουργούσε αποκλειστικά με γνώμονα την εξασφάλιση των δικών της  συμφερόντων ακόμα και με πρακτικές που συνιστούν συνταγματική εκτροπή.

Σε αυτό το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το αίτημα για πολιτική αλλαγή κερδίζει όλο και περισσότερες συναινέσεις μες στην ελληνική κοινωνία.

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ έκανε ακόμα και τους πιο δύσπιστους να στρέψουν την προσοχή τους στη νέα κυβερνητική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία δίνει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα επίδικα της εποχής μας με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενίσχυση του εισοδήματος, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, το ισχυρό δημοκρατικό κράτος και η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση είναι οι έξι εθνικές προτεραιότητες από τις οποίες αποτελείται η πρόταση μας για τη στήριξη της κοινωνίας και την επανεκκίνησης της οικονομίας.

Στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα βασικό, κεντρικό ερώτημα: Θα συνεχίσει η χώρα να κυβερνάται από μια… Αγία Οικογένεια – εκπρόσωπο της ελίτ και των μεγάλων συμφερόντων ή θα αναλάβει  μια προοδευτική συμμαχία και μια κυβέρνηση στην υπηρεσία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας;

Η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και τις αναγκαίες συμπράξεις στους κοινωνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο αγώνα σε όλα τα επίπεδα ενάντια στο επιτελικό παρακράτος και την παρασιτική οικονομία των διαπλεκόμενων συμφερόντων της Δεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, δηλώνουμε έτοιμοι να κάνουμε πράξη το κοινωνικό αίτημα για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος με ένα πλήρες σχέδιο διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον εμπορικό και τον αγροτικό κόσμο της χώρας και τα καινοτόμα σχήματα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Με όραμα για μια Ελλάδα με ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές με ισχυρή δημοκρατία, βιώσιμη οικονομία και δικαιοσύνη παντού!»

\"\"

 

Scroll to Top