Είστε η κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, του λαϊκισμού, της υποκρισίας και της εξαπάτησης

Μοιράσου το άρθρο:

«Ο Προϋπολογισμός 2020 είναι πιστός στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς», είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό 2020 ως Ειδικός Εισηγητής, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

«Είναι αντιαναπτυξιακός, αντικοινωνικός και αντιλαϊκός και είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν είναι δέσμια των υποσχέσεών της στο λαό, αλλά δέσμια των υποσχέσεων που έδωσε στον ΣΕΒ και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «οι 150 ημέρες (σ.σ. διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας) ήταν αρκετές για να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος όλο το προεκλογικό της αφήγημα», καθώς «δεν έφερε αναπτυξιακές ρυθμίσεις, δεν ενίσχυσε τη μεσαία τάξη και τη μεσαία επιχειρηματικότητα, δεν είναι οι ‘γκουρού’ της οικονομίας, των διαπραγματεύσεων και της εξωτερικής πολιτικής».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία «στην πολύπλοκη κι έκρυθμη κατάσταση με την Τουρκία», τονίζοντας την «πλημμελή προετοιμασία της κυβέρνησης». «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από ‘αντιπολιτευτική μανία’», συνέχισε, «αλλά από πατριωτικό καθήκον». Τέλος, υπογράμμισε ότι «το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δε θα καταφύγει στο λαϊκισμό, ειδικά σε τόσο σημαντικά ζητήματα –σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία» την οποία κι έψεξε και για «διχαστικές πρακτικές με τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στο προσφυγικό».

Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Μωραΐτης σχολίασε πως «απέχει πολύ από το να συναντήσει τις ανάγκες των πολιτών, αλλά -κυρίως- τη βιώσιμη ανάπτυξη, που έχει ανάγκη η χώρα». Παράλληλα, επεσήμανε πως «φέρνει μνημονιακά μέτρα, χωρίς η χώρα να βρίσκεται υπό καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν εκμεταλλεύτηκε το αναπτυξιακό και το οικονομικό περιβάλλον που της παρέδωσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

«Συμπεριλαμβάνει τους 28 από τους 29 ‘άδικους’, όπως τους χαρακτήριζε, φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 323 εκατ. ευρώ περισσότερη φορολογία, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Ξεχνά την περεταίρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30% που είχε υποσχεθεί. Δρομολογεί περικοπές 37 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. ‘Χτυπά’ το Κοινωνικό Κράτος, μειώνοντας τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ  κατά 367 εκατ. ευρώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό.

Ως ορθή συνταγή που θα «κάλυπτε τις ανάγκες της αγοράς», και που «παραλείπει η κυβέρνηση», ο βουλευτής ανέδειξε «τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για επιχειρήσεις κι ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως «είναι με τις 500 επιχειρήσεις της χώρας, τους τραπεζίτες και τους υπόδικους επιχειρηματίες, απέναντι σε όλη την πραγματική οικονομία».

«Είστε η κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, του λαϊκισμού, της υποκρισίας και της εξαπάτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα δώσει τη μάχη της αλήθειας, δίπλα στον κόσμο της εργασίας, τους αγρότες και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας κι απέναντι σε όλους τους μεταπράτες και το παρασιτικό κεφάλαιο, ‘με λογισμό και μ’ όνειρο’».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Θάνου Μωραΐτη:

Posted in: