«Η Κυβέρνηση νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς. Κάνει εσωτερική κατανάλωση εντυπώσεων και λέει ψέματα για την απόφαση της ΕΕ»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στην ομιλία του ως εισηγητής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις», μίλησε εκτενώς για την απόφαση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η κυβέρνηση κάνει πάλι εσωτερική κατανάλωση εντυπώσεων. Νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς. Επιβεβαιώνει πάλι ότι επενδύει στα ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ψέμα πρώτο: Η Ελλάδα νίκησε και κέρδισε 72 δισ. Μας λέτε ότι τα 40 δισ. τους πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, του ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ είναι επιτυχία της Κυβέρνησης. Είναι αστείο να στήνετε ένα αφήγημα που μάλλον απαξιώνει τις διαρκείς ενισχύσεις της Ένωσης, για να δημιουργείτε άστοχες εντυπώσεις», σημείωσε ο κ. Μωραΐτης και πρόσθεσε: «Για να ακριβολογούμε. Η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ, αλλά με χειρότερη αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιχορηγήσεις: 19 δισ από 22.5 που ήταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δάνεια: 12 δισ. από 9.4».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι για την επίτευξη της συμφωνίας θυσιάστηκαν ή υπέστησαν περικοπές, σημαντικά προγράμματα για την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, την υγεία.

«Ψέμα δεύτερο: Λέτε ότι δε θα πάρετε σκληρά μέτρα. Από όσα έχουμε μάθει μέσω διαρροών για τα όσα προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, το μίγμα περιλαμβάνει νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Τα δε ποσά των επιχορηγήσεων δεν διαφεύγουν του φρένου από τους σκληρούς του Βορρά, αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις», συνέχισε.

Ο κ. Μωραΐτης πρόσθεσε ότι, κατόπιν της πρόσκλησης του Υπουργού Οικονομικών να συνδιαμορφωθεί το σχέδιο της χώρας για την αξιοποίηση του πακέτου της ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση «να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας».

«Να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία. Και κυρίως να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Να φέρετε στο Κοινοβούλιο, να κοινοποιήσετε στην Αντιπολίτευση την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη. Μην εξαντλήστε σε διαρροές», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι, «με τη χθεσινή απόφαση της ΕΕ , αναγνωρίζεται έμπρακτα η κρίσιμη στιγμή για την Ένωση. Αναγνωρίζεται ότι η πανδημία φέρνει μια τεράστια κρίση στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία ήδη. Αναγνωρίζεται όμως και ότι τα συστατικά αλληλεγγύης των κρατών μελών δεν επιφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Η σκληρή στάση των χωρών του Βορρά δεν υπερνικήθηκε».

Scroll to Top