Κατάθεση Αναφοράς από τον κ. Θ. Μωραΐτη: «Στο κόκκινο ο κίνδυνος λουκέτων. Άμεση στήριξη του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας»

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «Ο Ερμής».

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μην υπάρξει «πανδημία λουκέτων».

«Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων όπου και καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις η οποία αναλόγως του κλάδου εμπορίας ξεπερνά ακόμη και το πενήντα τοις εκατό», αναφέρεται στην Επιστολή. Παράλληλα τονίζεται ότι «γ σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ των συναδέλφων που αγωνιούν για το πως θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί οδηγώντας τους σε μεγαλύτερο αδιέξοδο».

Όπως, μάλιστα, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, «για την αγορά χάθηκε ακόμη μια εορταστική περίοδος στη διάρκεια της πανδημίας και όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα χαθεί ακόμη μια εκπτωτική περίοδος, με αποτέλεσμα η ανάσα ρευστότητας να μην έρχεται ακόμη και οι υποχρεώσεις «βουνό» να γίνονται θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων». Κατηγορεί, δε, την πολιτεία για αδιαφορία κι απουσία αντίληψης «για το πού οδηγούνται τα μικρά καταστήματα».

Τέλος, προκειμένου «να μην υπάρξει πανδημία λουκέτων», προβαίνει σε μια σειρά προτάσεων, όπως η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη – επιστρεπτέα, η επιδότηση των αυτοαπασχολούμενων που νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους, η αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία, η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.

«Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες, που δεν επαρκούν ούτε κατ\’ ελάχιστο, προκειμένου να ανακουφίσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που, εδώ και μήνες, αγωνιούν πώς θα βγάλουν το μήνα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μωραΐτης., προσθέτοντας πως, «αντί να εφαρμόσει το τρίπτυχο \”στήριξη – ελάφρυνση – ρύθμιση\” για τον εμπορικό κόσμο, προβαίνοντας σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων, κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης».

«Εξ αιτίας της κυβερνητικής άρνησης, τώρα (ο εμπορικός κόσμος) κινδυνεύει να χάσει ΚΑΙ την περίοδο των εκπτώσεων, με τον κίνδυνο για θάλασσα… λουκέτων, να είναι πλέον στο κόκκινο», συνεχίζει.  «Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αρνείται να στηρίξει, τόσο την Αιτωλοακαρνανία, όσο και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Φτάνει με την αδιαφορία και το υφεασιακό σπιράλ», όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μωραΐτης αναφέρει: «Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Νομού μας, δίκαια. Οι προτάσεις, σοβαρές και συνεπείς.  (Η κυβέρνηση) οφείλει να αφουγκραστεί και να τις υλοποιήσει».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Την ώρα που το κύμα ακρίβειας και ο πληθωρισμός μαστίζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας και συμπέζουν στο έπακρο τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η πολιτεία γυρίζει την πλάτη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Περιφέρεια, αγνοώντας τις φωνές αγωνίας των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες, που δεν επαρκούν ούτε κατ\’ ελάχιστο, προκειμένου να ανακουφίσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που, εδώ και μήνες, αγωνιούν πώς θα βγάλουν το μήνα.

Αντί να εφαρμόσει το τρίπτυχο \”στήριξη – ελάφρυνση – ρύθμιση\” για τον εμπορικό κόσμο, προβαίνοντας σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων, κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Περιφέρεια έχουν περάσει σε… δεύτερη μοίρα, τη στιγμή που ο εμπορικός της κόσμος έχει χάσει ευκαιρία για ανάσα κατά την περίοδο των εορτών. Εξ αιτίας της κυβερνητικής άρνησης, τώρα κινδυνεύει να χάσει ΚΑΙ την περίοδο των εκπτώσεων, με τον κίνδυνο για θάλασσα… λουκέτων να είναι πλέον στο κόκκινο.

Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αρνείται να στηρίξει, τόσο την Αιτωλοακαρνανία, όσο και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.

Φτάνει με την αδιαφορία και το υφεσιακό σπιράλ.

Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Νομού μας, δίκαια.

Οι προτάσεις, σοβαρές και συνεπείς.

Οφείλει να αφουγκραστεί και να τις υλοποιήσει».

Scroll to Top