Θ. Μωραΐτης για την αύξηση του αγροτικού ρεύματος: Βαρύ κυβερνητικό χτύπημα στην πρωτογενή παραγωγή

Μοιράσου το άρθρο:

 

Με αφορμή τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα και, συγκεκριμένα, το πόσο αυτές επηρεάζουν τον πρωτογενή τομέα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία,  Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. χτύπησε τον αγροτικό κόσμο όπως χτύπησε και τον κόσμο της εργασίας» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει στον ελληνικό λαό πόσο αφερέγγυα είναι με τις υποσχέσεις της».

Ακόμη τόνισε πως «με το σχέδιό της για τη δήθεν σωτηρία της ΔΕΗ καταφέρνει να επιβαρύνει τους πολίτες και, κυρίως, τον πρωτογενή τομέα καθώς οι αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα φτάνουν έως και 13%». Σχετικά με τις συνέπειες που θα επιφέρουν οι αυξήσεις της ΔΕΗ στον αγροτικό κόσμο ανέφερε ότι «χωρίς άλλα αναπτυξιακά αντισταθμιστικά μέτρα, η αύξηση στο αγροτικό ρεύμα αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, να δημιουργήσει νέα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ και, τελικά, να λειτουργήσει εις βάρος της επιδιωκόμενης ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ».

 

 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραΐτη έχει ως εξής:

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χτύπησε τον αγροτικό κόσμο όπως χτύπησε (και θα ξαναχτυπήσει) τον κόσμο της εργασίας. Κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει στον ελληνικό λαό πόσο αφερέγγυα είναι με τις υποσχέσεις της.

Μέχρι πρόσφατα υποσχόταν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μειώσεις στους φόρους και το κόστος παραγωγής. Όμως πράττει τα ακριβώς αντίθετα. Με το σχέδιό της για τη δήθεν σωτηρία της ΔΕΗ, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβαρύνει τους πολίτες που εξακολουθούν να την επιλέγουν ως πάροχο ρεύματος  και, κυρίως, τον πρωτογενή τομέα καθώς οι αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα φτάνουν έως και το 13%.

Η αύξηση των τιμολογίων θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα και διόγκωση των χρεών των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ΤΟΕΒ.

Αντί να τονώσει με επεκτατικές πολιτικές τον πρωτογενή τομέα και να τον καταστήσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας, προβαίνει σε ενέργειες που οδηγούν σε συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και δημιουργούν ανασφάλεια για το μέλλον σε χιλιάδες αγρότες.

Η αύξηση του αγροτικό ρεύματος χωρίς άλλα αναπτυξιακά αντισταθμιστικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων,  να δημιουργήσει νέα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ και, τελικά, να λειτουργήσει εις βάρος της επιδιωκόμενης ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ.

Για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν άνθρωποι στο «κάδρο»: υπάρχει σκληρός νεοφιλελευθερισμός κι επικοινωνιακές κορώνες.

 

 

 

Posted in: