Άρθρο του Θάνου Μωραΐτη στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: Ο προοδευτικός χώρος να προσφέρει λύσεις

Μοιράσου το άρθρο:

 

Στα πλαίσια του διαλόγου για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος, Θάνος Μωραΐτης, έγραψε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο (27/07/2019).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

 

Οι πολίτες την 7η Ιουλίου έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μια διττή, αλλά ισχυρή εντολή: Πρώτον, να ασκήσει μια μαχητική και ταυτόχρονα προγραμματική αντιπολίτευση και δεύτερον να μετασχηματιστεί σε μια νέα, πλατιά παράταξη στη βάση προοδευτικών αρχών και αξιών.

 

Ο μισός δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι να κάνουμε μια ορθή κι ακριβή ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, να δούμε, δηλαδή, το μωσαϊκό των κοινωνικών δυνάμεων που, όχι μόνο δεν μας οδήγησε σε στρατηγική ήττα, αλλά μας βοήθησε να πετύχουμε μια στρατηγική νίκη στο πλαίσιο του προοδευτικού χώρου. Οι προοδευτικοί πολίτες μάς κατέστησαν κυρίαρχη προοδευτική δύναμη, αναγνωρίζοντας ως αδιαφιλονίκητο ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο το ότι αποτελεί τον δεύτερο ηγέτη της Μεταπολίτευσης που κατορθώνει να μην κερδίσει σε εθνικές εκλογές, αλλά να βγει ισχυρός, προχωρώντας σε ανασύσταση του πολιτικού του χώρου. Ο πρώτος που το πέτυχε αυτό ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

 

Λάβαμε μεγάλη στήριξη από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αλλά η δυναμική μας δεν εξαντλείται σ’ αυτά: Μας στηρίζει μία μεγάλη μερίδα όσων αποτελούν την υγιή παραγωγική βάση της χώρας.   Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι μας έδειξε εμπιστοσύνη η νεολαία μας, καθιστώντας μας την πρώτη δύναμη, με 38%.  Η στήριξη της νέας γενιάς οφείλει να αποτελέσει τον ισχυρότερο κινητήριο μοχλό για το ριζικό μετασχηματισμό του κόμματος.

 

Ο άλλος μισός δρόμος, είναι να παρακινήσουμε τους πολίτες να ξαναπιστέψουν στην πολιτική και τα κόμματα, ότι μπορούν με τη συμμετοχή τους να καθορίσουν τις εξελίξεις.  Να δώσουμε στους πολίτες αυτούς -τα μέλη μας πλέον- τη δύναμη για να καθορίσουν την επόμενη μέρα. Μπορούμε να διεξάγουμε εσωκομματικά δημοψηφίσματα για όλα τα κορυφαία πολιτικά ζητήματα. Δεν γίνεται να φοβόμαστε το 31,6% που στάθηκε δίπλα μας σε δύσκολες συνθήκες.

 

Πρέπει να κάνουμε τους πολίτες να μην ετεροπροσδιορίζονται πολιτικά απλά ως «αντιδεξιοί». Είναι ανάγκη να περάσουμε από το «ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» στο «είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Να μετασχηματιστούμε σε έναν ευρύ σχηματισμό των χιλιάδων μελών.

 

Απαιτείται να σπάσουμε στεγανά και κομματικά «άβατα». Να καλέσουμε τον κόσμο που μας ψηφίζει στις κάλπες να γίνει συμμέτοχος του νέου εγχειρήματος, χωρίς να του ζητάμε πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας.

 

Είναι η ώρα να δούμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.  Επιβάλλεται να εξασφαλίσουμε την πολυφωνία, την εσωκομματική δημοκρατία, την ενιαία δράση. Η πρόσοχή μας χρειάζεται να στραφεί στις προκλήσεις που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε (όπως η κλιματική αλλαγή,  η παραγωγική ανασυγκρότηση, η χρηματοδότηση  επιχειρήσεων, η διαχείριση των απορριμμάτων,  η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η βιοτεχνολογία, η αναδιαμόρφωση γεωπολιτικών ζωνών επιρροής) κι όχι σε ζητήματα μικροκομματικά (όπως οι ποσοστώσεις των τάσεων ή των υποομάδων).

 

Ο προοδευτικός χώρος είναι απαραίτητο να έχει συγκεκριμένες ιδέες και να προσφέρει λύσεις. Και όλα αυτά σε ένα εθνικό πλαίσιο όπου οι λεγόμενη «μεταδημοκρατία» βρίσκεται στο ζενίθ της.

 

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ήδη εδώ, γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ιστορικές ευκαιρίες. Μας θέλει παρόντες, με προτάσεις και βασικούς άξονες δράσης.

 

Οι πολίτες περιμένουν ένα καθαρό πολιτικό στίγμα για το μέλλον.

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

 

 

Posted in: