Θ. Μωραΐτης: «Πορεύτηκα και πορεύομαι μέσα στην προοδευτική παράταξη όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπιζόμενος ιδέες και αξίες»

Μοιράσου το άρθρο:

 

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα ESPRESSO και τη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου (02/11/2019) ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα όπως τα αίτια της ήττας στις εκλογές του Ιούλη, η διεύρυνση, η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης απάντησε και σε προσωπικές ερωτήσεις.

 

 

Διαβάστε τη συνέντευξή του αναλυτικά:

 

-Ποιοι λόγοι οδήγησαν κατά τη γνώμη σας, στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Τι έφταιξε και τι σας καταλογίζουν οι Αιτωλοακαρνάνες ψηφοφόροι ως αρνητικό; 

Η συζήτηση για τα αίτια της ήττας είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία, που οφείλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κι από την οποία θα βγει κερδισμένος και πιο ισχυρός. Η φυσιολογική φθορά εν μέσω μιας πολυμέτωπης μάχης για την χώρα, με δύσκολες κι επώδυνες επιλογές, είναι σίγουρα μια από τις αιτίες. Η αδυναμία επικοινωνίας θετικών μηνυμάτων για ένα θετικό έργο που παρήχθη νομίζω επίσης έπαιξε καταλυτικό ρόλο.  Το αντιΣΥΡΙΖΑ μιντιακό «μπλόκο» που υπήρξε, ήταν μια ανησυχητική ένδειξη για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Φυσικά υπήρξε και η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ που πλήγωσε το προοδευτικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε να είναι ο κυρίαρχος προοδευτικό πόλος που θα διεκδικήσει σύντομα τη διακυβέρνηση του τόπου. Το 32% αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση και την εξέλιξή του. Ο προοδευτικός χώρος, όχι μόνο είναι ζωντανός, αλλά θέτει τις βάσεις για μια μεγάλη, δυναμική επιστροφή.

 

-Είστε υπέρ της εκλογής του αρχηγού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση; Θα μπορούσε να περάσει από αυτή τη διαδικασία και ο τωρινός πρόεδρος;

Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι ένα σύγχρονο, προοδευτικό κόμμα πρέπει να έχει ως πολιτική προμετωπίδα του τις συμμετοχικές διαδικασίες. Όλα οφείλουν να έχουν ως αφετηρία τη βάση. Οι συμμετοχικές, δημοκρατικές  διαδικασίες αποτελούν την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι στις ελίτ και τις ολιγαρχίες των μίντια ή της οικονομίας, που θα ήθελαν να ποδηγετήσουν τα κόμματα. Στο επικείμενο συνέδριο θα υποστηρίξω αυτή την άποψη με πάθος. Όλα από τη βάση.

 

-Πως ακούει ένας βουλευτής που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, την λεγόμενη «πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ»; Είναι κακό αυτό; 

Έχω υπηρετήσει την δημοκρατική παράταξη από τα 14 μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βράδυ εκείνο, που μαζί με την παρέα μου κατεβήκαμε στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο, για να δούμε απ’ όσο πιο κοντά γίνεται τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πορεύτηκα και πορεύομαι μέσα στην προοδευτική παράταξη όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπιζόμενος ιδέες και αξίες, αλλά και πολλές φορές ασκώντας πολύ αυστηρή κριτική σε πρακτικές, πολιτικές, που την πλήγωσαν ανεπανόρθωτα. Για μένα, όλη αυτή η συζήτηση περί «πασοκοποίησης» γίνεται εκ του πονηρού πολλές φορές. Ξεκάθαρα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκφράσει, να στηρίξει τους προοδευτικούς πολίτες που τον στήριξαν σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το άνοιγμα στην κοινωνία και στους πολίτες δεν είναι «πασοκοποίηση», είναι μονόδρομος. Αυτή η διεύρυνση δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υιοθετεί πρακτικές που πλήγωσαν τους πολίτες στο παρελθόν. Και -φυσικά- αυτό δε σημαίνει ότι μια «φωνή» θα πνίξει μια άλλη εντός της παράταξης. Ήμουν πάντα σταθερά υπέρ της σύνθεσης και του εσωκομματικού πλουραλισμού. Έτσι δημιουργούνται και διατηρούνται οι μεγάλοι κομματικοί σχηματισμοί. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε ένα νέο δρόμο ελπίδας για τη δημοκρατική παράταξη και να διεκδικήσουμε στο άμεσο μέλλον μια προοδευτική διακυβέρνηση μακράς πνοής, προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας.

 

-Εσείς γιατί αποφασίσατε (φάνηκε ότι ήταν ξαφνικό και της τελευταίας στιγμής), να ενταχθείτε σε ένα κόμμα που φαινόταν ότι έφευγε από την εξουσία; 

Από το 2012 μιλούσα δημοσίως για την ανάγκη ενός δυναμικού, ισχυρού προοδευτικού μετώπου. Ξαφνικό είναι για όσους θέλουν να ξαφνιάζονται, βλέποντας αποσπασματικά την πολιτική πορεία κάποιου. Σε όλη την διάρκεια της πολιτικής μου πορείας δε δίσταζα να πάω κόντρα στο ρεύμα, υπηρετώντας αξίες για τις οποίες πίστευα ότι αξίζει να αγωνιστείς. Επέλεξα να είμαι στην πολιτική για τα δύσκολα -όχι τα εύκολα.

 

-Τί σας οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος μεσολάβησε για να βρεθείτε κοντά; 

Οι πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για τη χώρα και το μέλλον της μεγάλης, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης . Η αποφασιστικότητα που επέδειξε στο να βγάλει τη χώρα από το τέλμα των Μνημονίων. Η τόλμη του να κάνει την Ελλάδα από απλό παρατηρητή σε βασικό παίκτη και ρυθμιστή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη, το ότι κατόρθωσε μέσα σε συνθήκες ασφυξίας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να αναδιατάξει τα δημόσια οικονομικά.

 

-Ποιά η σχέση που έχετε ή αναπτύξατε με τον Αλέξη Τσίπρα; Στηρίζετε τις επιλογές του για την ανανέωση του κόμματος;  

Με τον Αλέξη Τσίπρα γνωριζόμαστε από τα χρόνια της Νεολαίας. Συνεργαστήκαμε, συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε πολλές φορές εκείνα τα χρόνια- εκείνος, Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κι εγώ, Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά και θεωρώ ότι την έχουμε ήδη κατακτήσει. Σέβομαι και στηρίζω τις επιλογές του.

 

-Υπήρξατε «άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου», υπουργός στην κυβέρνησή του. Έχει ευθύνη πιστεύετε για ότι μετέπειτα συνέβη στη χώρα; Ποιές οι σχέσεις σας σήμερα;  

Δεν έχω κρυφτεί από τις επιλογές μου. Τις στηρίζω και φυσικά μπορώ πάντα να έχω και μια αυτοκριτική ματιά. Έχω πει πολλές φορές ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος δεν ήταν έτοιμο για τον τυφώνα της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε μια απασφαλισμένη βόμβα με μια χρεωκοπημένη χώρα. Νομίζω ότι ο Γ. Παπανδρέου υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την χώρα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Είναι ένας προοδευτικός και δημοκράτης πολιτικός. Έχω μιλήσει πολλές φορές δημοσίως και για τις τομές που έκανε εκείνη η κυβέρνηση, αλλά και τις ατυχείς επιλογές. Οι σχέσεις μας παραμένουν καλές και οι πολιτικές μας διαφωνίες δεν τις επηρεάζουν. Είναι ένας πολιτικός που μπορεί και τα διαχωρίζει.

 

-Γιατί φύγατε από το «Κίνημα Αλλαγής»; Τι σας ενόχλησε στην προεδρία της Φώφης Γεννηματά; 

Πιστεύω ότι έχω μιλήσει διεξοδικά για το θέμα αυτό. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Εκτιμώ και σέβομαι ως πρόσωπο τη Φώφη Γεννηματά. Όμως διαφώνησα βαθιά με τις πολιτικές και τις επιλογές που οδήγησαν ένα φιλόδοξο εγχείρημα σε αδιέξοδο και στην αγκαλιά της δεξιάς. Υπηρετώ πάντα αυτό που πιστεύω. Απλά δεν πίστευα πλέον το εγχείρημα με την τροπή που πήρε. Νομίζω από την μετέπειτα πορεία δικαιώθηκα δυστυχώς στις προβλέψεις μου.

 

-Πως βλέπετε το μέλλον του «Κινήματος Αλλαγής» μετά το συνέδριό του; Σας ρωτώ γιατί εσείς γνωρίζετε το χώρο αυτό. 

Νομίζω ότι όλα στην πολιτική κρίνονται από τις πολιτικές επιλογές. Η πορεία του ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από το αν θα πάρει μια στρατηγική απόφαση να διαχωρίσει την θέση του από την ΝΔ. Μέχρι στιγμής προκειμένου να δείχνει ότι κρατά ίσες αποστάσεις, απώλεσε το στίγμα του και με τον τρόπο του στρώνει το χαλί στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Πρέπει να πάρει μια στρατηγική απόφαση αν θα είναι σε ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο ή απλά θα είναι ένα συμπλήρωμα στα κεντροδεξιά του πολιτικού χάρτη.

 

-Ποιος είναι ο Θάνος Μωραΐτης στην προσωπική του ζωή; (Μιλήστε μου λίγο για την οικογένειά σας( σύζυγος, παιδιά); 

Με τη σύζυγο μου γνωριστήκαμε… μέσω ΠΑΣΟΚ. Μας γνώρισε στα χρόνια της νεολαίας ένα αγαπημένος, προσωπικός και πολιτικός φίλος που -δυστυχώς- έφυγε πολύ νωρίς. Τα δυο μας παιδιά νομίζω είναι δυο ξεχωριστοί λόγοι που αισθανόμαστε υπερήφανοι περισσότερο απ’ όλα. Η οικογένειά μου με στήριξε σε όλες τις καλές, αλλά και τις δύσκολες στιγμές της πολιτικής. Γενικά, προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια  – όχι πάντα με επιτυχία – να τηρήσω μια υπόσχεση που είχα δώσει όταν ξεκινούσα την περιπέτεια της πολιτικής. Ένας αγαπημένος φίλος μου είχε πει ότι «πολιτική είναι το παν, δεν είναι όμως το άπαν. Να βρίσκεις πάντα ποιοτικό χρόνο για την οικογένειά σου». Η φιλία είναι επίσης μια διαχρονική αξία στην ζωή μου. Διατηρώ φιλίες για χρόνια. Προσπαθώ ακόμα και οι διαφωνίες στην πολιτική να μην τις επηρεάζουν.

 

-Ποιά ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή στη ζωή σας, μέχρι σήμερα; 

Οι καλύτερες στιγμές της ζωή μου αναμφίβολα ήταν όταν κράτησα στην αγκαλιά μου τα δυο μου παιδιά. Η απώλεια του πατέρα μου σε μια ηλικία που πραγματικά τον είχα ανάγκη, με σημάδεψε αλλά και με χαλύβδωσε ως χαρακτήρα.

 

-Κλάψατε ποτέ για κάτι, ή είστε της άποψης ότι οι άντρες δεν κλαίνε;  

Δεν έχω τέτοια θέματα… Η απώλεια φίλων και αγαπημένων προσώπων είναι κάτι που δεν μπόρεσα στο παρελθόν να διαχειριστώ.

 

-Πως ξεκουράζεστε στο σπίτι; Τι βλέπετε στην τηλεόραση από τα δημοφιλή σίριαλ; ( άγριες μέλισσες – κόκκινο ποτάμι- έρωτας μετά;)  

Ανακάλυψα το Netfilx και χάνομαι βράδια, παρακολουθώντας κυρίως ξένες σειρές. To «La Casa de Papel» και το «Rebellion» με έβαλαν στο τριπάκι του εθισμού…

 

-Τι μπαμπάς είστε;  

Ελπίζω αυτός που θα έχουν πάντα στο μυαλό με αγάπη και γλύκα, ο Χρήστος και η Νάντια. Ξεφεύγω πολλές φορές, νομίζοντας ότι τα παιδιά είναι ακόμα σε εκείνη την ηλικία που απλά σε άκουγαν με ανοιχτό στόμα. Με εκπλήσσουν καθημερινά με το δυναμισμό τους, τις απόψεις τους και την ωριμότητά τους. Καταλήγω να είμαι εγώ αυτός που τα ακούει με ανοιχτό το στόμα… Μαθαίνω πολλά από τα παιδιά μου κι αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να μου κάνουν.

 

-Ποιο το αγαπημένο σας «αιτωλοακαρνανικό φαγητό»;

Οι πίτες της μάνας μου.

 

-Ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα στο χαρακτήρα σας, το οποίο ενοχλεί τους γύρω σας;

Μάλλον η σχολαστικότητα στη λεπτομέρεια.

 

-Αν ένα πρωινό ξυπνήσετε και δεν είστε πολιτικός. Ζείτε έξω από αυτό;  

Έζησα έξω από αυτό κι ήταν 4 δημιουργικά χρόνια της ζωής μου: επαγγελματικά έχτισα πράγματα, πέτυχα στόχους που είχα θέσει χρόνια πριν, είδα φίλους μου, που, λόγω της ενασχόλησής μου με την πολιτική, έβλεπα σπάνια ή και είχα χρόνια να δω. Και το βασικότερο, είχα ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά και την οικογένειά μου.

 

 

 

Πηγή: Εφημερίδα ESPRESSO