Θάνος Μωραΐτης: «Ενδείξεις για “φωτογραφικές” διατάξεις στον διαγωνισμό παραχώρησης των εγκαταστάσεων του ολυμπιακού́ κέντρου τένις του ΟΑΚΑ»

Μοιράσου το άρθρο:

Ενδείξεις για «φωτογραφικές» διατάξεις στον διαγωνισμό παραχώρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ εντοπίζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη.

Σύμφωνα με την ερώτηση του κ.Μωραΐτη, την οποία συνυπογράφουν κι άλλοι 24 βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο διαγωνισμός δημοσιεύθηκε στις 28/12/2021, εν μέσω εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ενώ από το περιεχόμενο των διατάξεων του δημιουργούνται ερωτηματικά για «φωτογραφικό» διαγωνισμό παραχώρησης σε εταιρεία στην οποία είχε ήδη παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης κατά την προηγούμενη διετία.

Οι συνολικά 25 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουν ακόμα την ανησυχία τους για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σχετικά με το λεγόμενο master plan αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, καθώς υπάρχουν κι άλλες σκιές για αδιαφανείς διαδικασίες «αξιοποίησης», ενός σημαντικού και εμβληματικού χώρου όπου κατά το παρελθόν επενδύθηκαν, και συνεχίζουν να επενδύονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον κ. Αυγενάκη:

  • Αν έχει διενεργήσει κάποιο έλεγχο για την ορθότητα και τη νομιμότητα των όρων του εν λόγω διαγωνισμού και των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ για τη διαδικασία παραχώρησης των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης.
  • Αν έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ακυρωθεί ο εν λόγω διαγωνισμός
  • Αν κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΚΑ σκοπεύουν να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο «αξιοποίησης» και για τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο master plan.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

        Ερώτηση

Προς

την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ενδείξεις για “φωτογραφικές” διατάξεις στον διαγωνισμό παραχώρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης “Σπύρος Λούης” στο ΟΑΚΑ»

Στις 20 Ιουλίου 2021 παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το master plan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, κόστους 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ονομασία «Ελλάδα 2.0».

Το master plan,  μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συντήρηση κι ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου, του Κέντρου Υγρού Στίβου, του Ποδηλατοδρομίου, των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ κλπ.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ως άνω αναφερόμενου master plan, κατά τις ημέρες της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, και συγκεκριμένα στις 28/12/2021, το Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» (Ο.Α.Κ.Α.) προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού́ Κέντρου Αντισφαίρισης «Σπύρος Λούης» στο Ο.ΑΚ.Α. (Με αριθ. Πρωτ: 6/9277 και ΑΔΑ: ΨΚ6Θ469Η3Π-0ΧΔ).

Ο διαγωνισμός αφορά στην εκμίσθωση του κεντρικού γηπέδου τένις του ΟΑΚΑ, χωρητικότητας 8.500 θεατών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων, αιθουσών, υποδομών και εξοπλισμού αυτού, του βοηθητικού γηπέδου χωρητικότητας 3.000 θεατών, καθώς και όλων των εγκαταστάσεων, υποδομών κι εξοπλισμού αυτού, επτά  (7) βοηθητικών και έξι (6) προπονητικών γηπέδων στον υπαίθριο χώρο, καθώς και των πάσης φύσεως βοηθητικών κτιρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης και του συνόλου της υπαίθριας έκτασης περίπου εβδομήντα (70) στρεμμάτων.

Επειδή η τιμή́ εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος ορίστηκε στο ποσό́ των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000,00 €) ευρώ πλέον ΦΠΑ, το οποίο θεωρείται χαμηλό σε σχέση με την έκταση, την τοποθεσία και την εμπορική αξία του υπό μίσθωση χώρου των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Επειδή ο όρος 7.3.1. της διακήρυξης φαίνεται να είναι «φωτογραφικός», καθώς προβλέπει ότι:  α) οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν υπογράψει τουλάχιστον μία (1) σύμβαση ανάλογου φύσεως με τα αντικείμενα του διαγωνισμού, προ της ημερομηνίας δημοσίευσης της διακήρυξης ή ότι ασκούν τη λειτουργία αποδεδειγμένα τον τελευταίο ένα χρόνο ιδιωτικών εγκαταστάσεων αντισφαίρισης γηπέδων προδιαγραφών τουλάχιστον αντίστοιχων με τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αντισφαίρισης ΟΑΚΑ «Σπύρος Λούης» ως προς τον αριθμό αυτών με ελάχιστο τις εγκαταστάσεις δέκα (10) γηπέδων με δυνατότητα και προδιαγραφές των γηπέδων αυτών για τη φιλοξενία αγώνων της διεθνούς ομοσπονδίας αντισφαίρισης και β) οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι ασκούσαν τη λειτουργία ακαδημιών αντισφαίρισης ή συνεργάζονταν με σύμβαση με ακαδημίες και πτυχιούχους προπονητές εκμάθησης αντισφαίρισης σε ιδιόκτητες ή μισθωμένες αδειοδοτημένες αθλητικές εγκαταστάσεις προ της ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσης.

Επειδή η δημοσίευση του διαγωνισμού εν μέσω εορταστικής περιόδου και η τεθείσα προθεσμία των 55 ημερών παραπέμπει επίσης σε «φωτογραφική» διάταξη, καθώς δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που θα ήταν σε θέση να προετοιμάσουν πλήρη φάκελο προσφοράς για έναν τόσο απαιτητικό διαγωνισμό που περιλαμβάνει τεχνικές μελέτες για την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης των εγκαταστάσεων, μελέτη βιωσιμότητας, επιχειρηματικό σχέδιο ως προς το σύνολο της μισθωτικής περιόδου η οποία οφείλει να έχει συνταχθεί και υπογραφεί από αδειοδοτημένο σύμβουλο ή εταιρεία ειδική και με αποδεδειγμένη εμπειρία ως προς το αντικείμενο αυτό.

Επειδή, από το σύνολο των διατάξεων του ως άνω αναφερόμενου πλειοδοτικού διαγωνισμού, δημιουργούνται ερωτηματικά, αλλά και υπόνοιες για «φωτογραφική» παραχώρηση σε εταιρεία, στην οποία είχε ήδη παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης κατά την προηγούμενη διετία.

Επειδή οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί για την εκτέλεσης του master plan δημιουργούν ανησυχίες κι ερωτηματικά για τον τρόπο που η κυβέρνηση σκοπεύει να διαχειριστεί έναν τόσο σημαντικό κι εμβληματικό χώρο, όπως οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, όπου κατά το παρελθόν επενδύθηκαν και συνεχίζουν να επενδύονται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος.

Επειδή, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού το παράδειγμα «αξιοποίησης» των εγκαταστάσεων του τένις θα ακολουθηθεί και για τις υπόλοιπες χρήσεις του ΟΑΚΑ, όπως το κολυμβητήριο, το γήπεδο μπάσκετ και το ποδηλατοδρόμιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Έχετε διενεργήσει έλεγχο για την ορθότητα και τη νομιμότητα των όρων του εν λόγω διαγωνισμού και των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ για τη διαδικασία παραχώρησης των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης;
  1. Έχετε ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού;
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ακυρωθεί ο εν λόγω διαγωνισμός;
  1. Σκοπεύουν η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΚΑ να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο «αξιοποίησης» και για τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο master plan;

                                                 Οι ερωτώντες βουλευτές

 Θάνος Μωραΐτης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Βέττα Καλλιόπη

Ηγουμενίδης Νίκος

Ζαχαριάδης Κώστας

 Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Ελισάβετ – Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης