Θάνος Μωραΐτης: «Η ελληνογαλλική Συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι ανισοβαρής και πρόχειρη. Αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας»

Στην εκπομπή KONTRA24 και την Αναστασία Γιάμαλη εμφανίστηκε χτες βράδυ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του είναι τα εξής:

Για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας:

 • Δεν εξυπηρετεί συνολικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν είναι μια Συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, είναι ανισοβαρής και άρα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «ιστορική».
 • Η ρήτρα αμυντικής συνδρομής δημιουργεί την υποχρέωση αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιοχές, όπως το Σαχέλ. Αυτό θα κληθούμε να το καλύψουμε εμείς με βάση το άρθρο 18 τη συμφωνίας.
 • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας: απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής μας, που ίσχυαν τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες.
 • Από πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, η Ελλάδα μετατρέπεται βολικό και δεδομένο σύμμαχο στα εκάστοτε σχέδια των μεγάλων δυνάμεων.
 • Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή διχαστικός και πολωτικός, χωρίς να απαντήσει στα δύο βασικά μας ερωτήματα:
 1. Πρώτον γιατί σταμάτησε την ισότιμη διαπραγμάτευση που είχε ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ από το 2015 και που συνεχίστηκε μέχρι το 2019 επί προεδρίας Μακρόν.
 2. Δεύτερον γιατί στο άρθρο 2 της Συμφωνίας δεν περιλαμβάνεται η υποχρέωση αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Για τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου:

 • Η ακροδεξιά με κοστούμια είναι στην κυβέρνηση: Ο κ. Μητσοτάκης έχει τρεις υπουργούς που προέρχονται από τον χώρο της ακροδεξιάς, οι οποίοι διαδήλωναν μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματός του ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλιεύοντας ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο.
 • Στις εκδηλώσεις μίσους στο Βίτσι, Πρωθυπουργός και κυβέρνηση εκπροσωπήθηκαν από την επικεφαλής του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη, κ. Δημητρίου, και τον βουλευτή του κόμματός του, κ. Τζηκαλάγια. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί αποκλειστικά με βάση τις εσωκομματικές ισορροπίες, προκειμένου να προχωρούν ανενόχλητα οι…μπίζνες του «Μαξίμου Α.Ε.».

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και το νέο κύμα ακρίβειας:

 • Το 2019 το ΕΦΚΑ διέθετε επαρκές προσωπικό για την έκδοση των συντάξεων. Οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν ανανεώθηκαν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα με 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, εκ των οποίων οι 160.000 αφορούν στην κύρια σύνταξη.
 • Η κυβέρνηση παρουσιάστηκε φέτος στη ΔΕΘ με μια δήθεν δέσμη μέτρων για την ακρίβεια, την οποία δεν είδαμε ποτέ. Δε φρόντισε να προετοιμάσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο, όπως είχαμε προτείνει εμείς ήδη από τις πρώτες αυξήσεις στις τιμές, ώστε να προλάβει το νέο και μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας.

 Δείτε το βίντεο: 

 

Scroll to Top