Θ. Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση δίνει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες κι ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο εξυπηρέτησης συμφερόντων και δεν κρατά ούτε τα προσχήματα»

Μοιράσου το άρθρο:

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το οποίο, όπως ανέφερε, «συνιστά την ταφόπλακα για τη λειτουργία του θεσμού, όπως την ξέραμε τα τελευταία 92 χρόνια» και «δίνει τη χαριστική βολή σε αγρότες και παραγωγούς».

Ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων», καθώς, μάλιστα, «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει βάλει στοίχημα να “ξηλώσει” και να διαβρώσει οτιδήποτε λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών».

 

Αναλυτικά, η δήλωσή του:

Ένα χρόνο τώρα αγρότες και παραγωγοί υποφέρουν, τόσο από τον αντίκτυπο της πανδημίας, όσο κι από την περιφρόνηση της κυβέρνησης.

Λάθη, κενές κι απραγματοποίητες υποσχέσεις, εγκληματικές καθυστερήσεις και μπαλώματα ήταν οι μόνες απαντήσεις που έλαβαν στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, στο έλλειμμα ρευστότητας και στην πληθώρα των αδιάθετων προϊόντων τους.

Θα ήμασταν πλέον αφελείς εάν ελπίζαμε σε κινήσεις ουσιαστικής στήριξης από πλευράς της. Έχει αποδείξει και με το παραπάνω, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της, τη μεροληψία και τις προθέσεις της.

Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι θα φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο – κόλαφο για τους παραγωγούς και τις λαϊκές αγορές, δίνοντάς τους τόσο βάναυσα τη χαριστική βολή και θέτοντάς τους ομήρους του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όσα ετοιμάζονται να νομοθετήσουν μέσω αυτού του νομοσχεδίου, κυβέρνηση και  Υπουργείο Ανάπτυξης, φαίνονται τρομακτικά. Συνιστούν την ταφόπλακα για τη λειτουργία του θεσμού των λαϊκών αγορών, όπως την ξέραμε τα τελευταία 92 χρόνια.

Η κυβέρνηση, λοιπόν:

–  Αφαιρεί από τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

– Παραδίδει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ κι επιτρέπει την αδειοδότηση σε εταιρείες, οι οποίες και θα δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.

– Θεσμοθετεί πλειστηριασμούς στις θέσεις.

– Καταργεί τα διοικητικά συμβούλια των λαϊκών αγορών.

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν κρατά, μάλιστα, ούτε τα προσχήματα.

Έχει βάλει στοίχημα να “ξηλώσει” και να διαβρώσει οτιδήποτε λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών.

Δε θα της το επιτρέψουμε.

Θα μας βρίσκει απέναντί της σε κάθε τέτοια “απόπειρα”».