Θάνος Μωραΐτης στο Κόκκινο 105,5 και την Αλέκα Ζουμή: «Το δόγμα ‘νόμος και τάξη’ δεν απέτρεψε την οδυνηρή κλιμάκωση της βίας. Είναι η επιτομή του ποινικού λαϊκισμού»

 Στην εκπομπή «Σκορ Στο Κόκκινο» με τη δημοσιογράφο Αλέκα Ζουμή έδωσε συνέντευξη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Τα σημαντικά σημεία της παρέμβασής του είναι τα εξής:

–        Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού προκαλεί θλίψη, οργή κι αποτροπιασμό.

–        Η βία με πρόσχημα τον αθλητισμό οφείλεται κι αυτή στην κοινωνική απομόνωση, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις ανισότητες, την εμπορευματοποίηση των πάντων, την κοινωνική εγκατάλειψη. Δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη όλους αυτούς τους δείκτες. Πρόκειται για σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα.

–        Η κυβέρνηση τα έχασε, βρίσκεται πανικό. Το πρώτο πράγμα που πήγε να κάνει, ήταν να επιβάλει \”νόμο και τάξη\”. Ομολόγησε την αποτυχία της και διέψευσε τον εαυτό της, διότι έχει ψηφίσει τέσσερις νόμους, που δεν απέτρεψαν την οδυνηρή κλιμάκωση της βίας.

–        Η κυβέρνηση απέτυχε, τόσο με τους τέσσερις νόμους που έχει ψηφίσει, όσο και με το ιδιώνυμο που επανέφερε. Το είδαμε και το 2008, με το ιδιώνυμο του κ. Ορφανού. Είδαμε πώς απέτυχαν αυτές οι πρακτικές και στην Αγγλία της Θάτσερ. Το ποδόσφαιρο, δυστυχώς, έγινε ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού αθλητισμού.

–        Όλη αυτή η αντίληψη ότι το έγκλημα πολεμάται όσο αυξάνονται οι ποινές και συρρικνώνονται τα δικαιώματα, δεν είναι μόνο συντηρητική και καθεστωτική – είναι μια λάθος αντίληψη.

–        Οι νόμοι που ψήφισε ο κ. Αυγενάκης όλα αυτά τα χρόνια δεν απέτρεψαν την οδυνηρή κλιμάκωση της βίας.

–        Δεν είναι μόνο η περίπτωση του Άλκη Καμπανού: Υπάρχουν κι άλλα πολλά περιστατικά έξαρσης, τα οποία ήταν γνωστά στην αστυνομία. Υπήρξαν πολλές καταγγελίες για το πώς έχουν παρεισφρήσει ακροδεξιά στοιχεία σε λέσχες φιλάθλων, με ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα, προβαίνοντας σε ακραίες πράξεις βίας.

–        Το πρόβλημα δε λύνεται με καταστολή. Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τους οπαδούς. Από πρόβλημα, που παρουσιάζονται σήμερα, μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης. Τον κόσμο από τα γήπεδα δεν τον διώχνουν οι οπαδοί, αλλά η σήψη, η δυσωδία, η διαπλοκή και οι συμπεριφορές των παραγόντων.

–        Απέναντι στην επιτομή του ποινικού λαϊκισμού που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα και τώρα θα έρθει και θα είναι πιο σκληρός έχουμε χρέος, ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, εμείς και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, να σταθούμε απέναντι.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Scroll to Top