Θάνος Μωραΐτης: \”Να αποδοθεί η επιστροφή των προστίμων για τους βοσκοτόπους στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μας\”

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε, μαζί με άλλους 37 βουλευτές, Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη διοχέτευση στον πρωτογενή τομέα των προστίμων που επιστράφηκαν από την Ε.Ε. στη χώρα μας, λόγω της δικαστικής δικαίωσης για τους βοσκοτόπους, καθώς και τις ρυθμίσεις για την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων, προκειμένου να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων και να προστατευθούν οι Έλληνες αγρότες.

Με την Ερώτησή τους, οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τόνισαν τη σημασία της επιστροφής των προστίμων για τους βοσκοτόπους  (των 280 περίπου εκ. € για ενισχύσεις των ετών 2009-2011  και των 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012) στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μας, μία νίκη, που, όπως υπογράμμισαν, «ήταν το αποτέλεσμα επίπονων ενεργειών της ελληνικής πλευράς, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 με τα αιτήματα αναιρέσεων που κατατέθηκαν για τους καταλογισμούς που η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε επιβάλλει στη χώρα, καθώς και των αναγκαίων  διεργασιών και συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία και η Γαλλία ώστε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων».

Ο κ. Μωραΐτης υπενθύμισε ότι «παρ’ όλο που ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτε για τη στήριξη ούτε για την ενίσχυσή του».

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής:

  1. Αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ώστε τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν το συντομότερο δυνατό στον αγροτικό χώρο που δικαιωματικά ανήκουν, για να απορροφηθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού και να στηριχτεί η βιωσιμότητά του χώρου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.
  2. Ποιες προβλέπεται να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων ώστε να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς του Έλληνες αγρότες.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Αθήνα, 12 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Διοχέτευση στον πρωτογενή τομέα των προστίμων που επιστράφηκαν από την ΕΕ στην χώρα λόγω της δικαστικής δικαίωσης για τους βοσκοτόπους»

Με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ένατο τμήμα) της 13ης Φεβρουαρίου 2020 και της 30ης Απριλίου 2020 επιστρέφονται στη χώρα μας περίπου 466 εκατ. € από τις δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη σωστή χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012 και ειδικότερα για τη μη σωστή εφαρμογή του ορισμού του βοσκότοπου.

Η εξέλιξη αυτή, δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα επίπονων ενεργειών της ελληνικής πλευράς οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 με τα αιτήματα αναιρέσεων που κατατέθηκαν για τους καταλογισμούς που η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε επιβάλλει στη Χώρα καθώς και των αναγκαίων  διεργασιών και συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Γαλλία ώστε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων.

Η διεύρυνση του ορισμού του βοσκότοπου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο άρθρο 3 του κανονισμού Οmnibus (2393/2017), σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση στη νότια Ευρώπη και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου μια πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα. Αυτές οι βοσκήσιμες γαίες παρέχουν τροφή κυρίως στα μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα και αίγες), τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία του ζωικού κεφαλαίου στη νότια Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καλύπτοντας  τις διατροφικές ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα, μειώνοντας το κόστος και σταθεροποιώντας την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων όπως γάλα, κρέας, φέτα και γιαούρτι.

Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πράττοντας το σωστό τόσο σε ενωσιακό επίπεδο με τα αιτήματα αναιρέσεων και τον κανονισμό omnibus όσο και στο εσωτερικό με το νόμο 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες είχε ως αποτέλεσμα τη θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη,  να δικαιωθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να επιστραφούν (1) 280 εκ. € περίπου για ενισχύσεις των ετών 2009-2011  και (2) 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012.

Σημειώνεται επίσης πως οι δύο αυτές θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει νομολογιακό δεδομένο και αναμένεται η έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων υπέρ της χώρας μας, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις κατά καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος μας για το ίδιο θέμα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ώστε τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν το συντομότερο δυνατό στον αγροτικό χώρο που δικαιωματικά ανήκουν, για να απορροφηθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού και να στηριχτεί η βιωσιμότητά του χώρου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας;
  2. Ποιες προβλέπεται να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων ώστε να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς του Έλληνες αγρότες;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αποστόλου Βαγγέλης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Scroll to Top