«Νομοσχέδιο πελατειακό, με ταξικό πρόσημο και χωρίς αναπτυξιακή δυναμική»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στην ομιλία του ως εισηγητής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις», σημείωσε ότι η Κυβέρνηση καταθέτει ένα Νομοσχέδιο, μετά από μια μακρά περίοδο παροιμιώδους καθυστέρησης, που δεν έχει συνοχή και μοιάζει με τέσσερα- πέντε διαφορετικά νομοσχέδια μαζί. Το νομοσχέδιο είναι «ένα συνονθύλευμα κοπτοραπτικής διάσπαρτων και ασύνδετων μεταξύ τους διατάξεων. Κάνετε «μπαλώματα» σε προβλήματα που ήδη υπάρχουν, χωρίς, όμως να τα λύνετε», είπε. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πελατειακό», με «κεκαλυμμένες, φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις».

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επικαλείται η κυβέρνηση ο κ. Μωραΐτης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη για να την ενισχύσετε, γιατί την έχετε ρίξει στα τάρταρα. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για να την βελτιώσετε, γιατί απλά αντιμετωπίζετε την οικονομική παράλυση αποσπασματικά. Ουσιαστικά μεταθέτετε σε επόμενο χρόνο μια σειρά από υποχρεώσεις. Δε λύνετε θέματα. Τα  μεταθέτετε», επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή αποτελεί μια πάγια τακτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που βιώνει η χώρα και έχει εφαρμοστεί στα «πολυδιαφημισμένα 59 μέτρα».

«Με αυτά τα 59 μέτρα έχετε αναστείλει την πληρωμή ΦΠΑ, τις βεβαιωμένες οφειλές, τις ασφαλιστικές εισφορές, ρυθμίζοντάς τα για 24 δόσεις. Έχετε δώσει παράταση προγραμματισμένων ρυθμίσεων οφειλών δόσεων. Έχετε προτείνει την αναστολή αποπληρωμής δόσεων ενήμερων δανείων έως τον Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά έχετε μεταθέσει το μάρμαρο για επόμενο χρόνο. Δεν έχετε ελαφρύνει καμία ατομική ή μικρομεσαία επιχείρηση, κανέναν ελεύθερο επαγγελματία», υπογράμμισε.

Σχετικά με τη μείωση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος του έτους 2019, ο κ. Μωραΐτης είπε ότι ουσιαστικά «είναι μια επιστρεπτέα μείωση».

Αναλυστικά, μάλιστα, έψεξε την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί μια κλίμακα μείωσης της προκαταβολής φόρου για ένα έτος και μάλιστα όχι ενισχύοντας τις ατομικές επιχειρήσεις και τη μικρή επιχείρηση, για να τα πάρει πάλι πίσω με την “επανα-νομοθέτηση” της προκαταβολής του χρόνου. Ακόμα και στις περιπτώσεις που μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου, και αφορά μόνο σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, νοιάζεστε για μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ η Ελλάδα που παράγει δεν είναι στα ραντάρ της».

Σχετικά με τη νέα Γέφυρα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «φτιάχνει ένα προσχηματικό πλαίσιο ενίσχυσης». Οι προτεινόμενες διατάξεις δεν αποτελούν ρύθμιση οφειλών αλλά επιδότηση, και μάλιστα για περιορισμένο διάστημα.

«Το κυριότερο, όμως, είναι ότι την ώρα που δεν έχετε προχωρήσει σε γενική ρύθμιση προστασίας της α’ κατοικίας, την ώρα που η προστασία αυτή λήγει 31 Ιουλίου, την ώρα που είναι στα σκαριά ο νέος πτωχευτικός κώδικας εσείς δίνετε μια υποτιθέμενη ανάσα 9 μηνών στους δανειολήπτες, θα έλεγα και παραπλανητική», σημείωσε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της δυνατότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως ισχύει σήμερα εντός του 2020, με την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, στις αρχές του 2021. «Πρόκειται για το γνωστό sale and lease back. Και ερωτώ, κ. Υπουργέ, μήπως το σχέδιο Γέφυρα είναι η πραγματική Γέφυρα για να οδηγηθούμε σε αυτό το σχεδιασμό;», ρώτησε.

Κλείνοντας ο κ. Μωραΐτης σημείωσε: «Η κυβέρνησή σας, εδώ κι ένα χρόνο, μας αποδεικνύει περίτρανα και τις προθέσεις και την ατζέντα της. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ο βουλευτής τέλος είπε ότι «ο ΝΝΔ επιφυλάσσεται επί της αρχής».

 

Scroll to Top