Θάνος Μωραΐτης: Όταν αποφασίζεις για τη ζωή σου, οι επιλογές είναι ξεκάθαρες

Συνέντευξη παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό \”Θέμα 104,6 FM\” και στον δημοσιογράφο Βασίλη Αδαμόπουλο ο υφυπουργός ΥΠΟ.ΜΕ και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θάνος Μωραΐτης.

Ο κ. Μωραΐτης κλήθηκε να απαντήσει για τις δημοσκοπήσεις και τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως το \”παιχνίδι μπορεί να γυρίσει\” μεταφέροντας την εμπειρία του από το κλίμα που συναντά στις περιοδείες του στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως επισημαίνει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα θα διαδραματίσει η συμμετοχή, μιας και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών.

Εξηγεί παράλληλα τη συμμετοχή του στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας , τονίζοντας πως δεν πρόκειται για κάτι συγκυριακό, μιας και ήδη έχει καταγραφεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο ένας από τους δυο βασικούς πολιτικούς πόλους της χώρας, κάτι που θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στις εθνικές εκλογές.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θάνου Μωραΐτη:

 

Για τις δημοσκοπήσεις και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ κι αν αυτή ανατρέπεται:

Θάνος Μωραΐτης: Μπήκαμε στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας πριν 2-3 μέρες. Είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να γυρίσει. Είναι κάτι το οποίο το βλέπω κάθε μέρα. Είμαι σ’ ένα νομό και δίνω μια μάχη από το πρωί μέχρι το βράδυ.  Και θα σας πω 2 στοιχεία μόνο, τα οποία τα θεωρώ αρκετά σημαντικά: Πράγματι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για μας. Αυτό όμως,  το οποίο θέλω να υπογραμμίσω, είναι, ότι θα πρέπει να δούμε λίγο, πως στις Ευρωεκλογές το 20,5% των συμπολιτών μας ψήφισε κόμματα εκτός Βουλής. Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, το οποίο μας προβληματίζει, δεν πήγε να ψηφίσει και δίνουμε μια μάχη γι’ αυτόν τον κόσμο. Θεωρώ ότι ήταν πολιτική η στάση του να μην ψηφίσει στις ευρωεκλογές καθώς είναι απογοητευμένοι. Και θεωρώ ότι υπάρχει και μια άλλη ατζέντα.

 

Που συνίσταται αυτή; Γιατί και στις ευρωεκλογές το διακύβευμα της επόμενης μέρας είχε μπει;

Θάνος Μωραΐτης: Ναι, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ούτε εμείς ούτε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχαμε ξεδιπλώσει αυτό που πραγματικά θέλουμε να προετοιμάσουμε ή που προτείνει ο καθένας για την επόμενη μέρα. Θεωρώ λοιπόν ότι αρχίζει να γίνεται μια κουβέντα προγραμματική, μια κουβέντα την οποία την αποφεύγει ο κ. Μητσοτάκης, την αποφεύγουν τα στελέχη του. Και την αποφεύγουν αυτή την κουβέντα γιατί, πλέον, θεωρώ ότι έχει αποκαλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο για το ποιες είναι οι διαθέσεις σε περίπτωση που κερδίσει η Ν.Δ τις εκλογές. Απέναντι στο φόβο λοιπόν που προκαλούν με τις δηλώσεις τους, μ’ αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, με τις προτάσεις τους, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Τσίπρας κατεβάζει μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για το αύριο. Αυτή η πρόταση απαντά στα βασικά προβλήματα τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα κι εκτιμώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στις συνθήκες της νέας πολιτικής κανονικότητας ακολουθώντας έναν  διαφορετικό δρόμο.

 

Η διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά -και με τη δική σας παρουσία στην κυβέρνηση- δεν φαίνεται ότι απέδωσαν εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

Θάνος Μωραΐτης: Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουμε αρκετά στελέχη και δίνουμε μια μάχη από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή. Μια μάχη καθόλου εύκολη. Εμείς ενταχθήκαμε στα πλαίσια της Προοδευτικής Συμμαχίας σε μια μεγάλη μάχη που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, στα δύσκολα. Κι αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι το εγχείρημα αυτό, δεν μπορεί να κριθεί μετά από 2 ή 3 μήνες.  Αυτό να το έχουμε πάρα πολύ καλά στο μυαλό μας. Η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, είναι μια πρόσκληση που έγινε τους τελευταίους μήνες. Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πλέον, καταγράφηκε ξεκάθαρα απέναντι σε όλους αυτούς που ανέλυαν και μας έλεγαν διάφορα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι η Προοδευτική Συμμαχία είναι ένας από τους δυο βασικούς πολιτικούς πόλους στη χώρα. Είναι ο προοδευτικός πόλος στη χώρα. Αυτό το κατάφερε η Προοδευτική Συμμαχία κι ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των Ευρωεκλογών. Και θεωρώ ότι, στη μάχη των εθνικών εκλογών που έρχεται, με την προγραμματική πρόταση που κάνουμε, με το άνοιγμα που κάνουμε προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες, θεωρώ ότι θα δούμε εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που είδαμε στις Ευρωεκλογές. Όπου η ψήφος ήταν χαλαρή, ο κόσμος ήθελε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τον προβληματισμό του κι όλα αυτά.  Αλλά πλέον αποφασίζει για τη ζωή του. Κι όταν αποφασίζεις για τη ζωή σου, κε Αδαμόπουλε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα. Απευθυνόμαστε στον προοδευτικό πολίτη της χώρας, στον πολίτη ο οποίος τα χρόνια της κρίσης πέρασε αρκετά και κάθεται και κρίνει, πλέον, προγράμματα και θέσεις.

 

Πώς αισθάνεστε, εσείς προσωπικά, με αυτή τη διεύρυνση, που εκτός από στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά με εμφαντική ιστορία, δίπλα σας βρίσκεται ο Τέρενς Κουϊκ, η κα Παπακώστα, η κα Χρυσοβελώνη, ο κ. Κόκκαλης, η κα Κουντουρά. Αυτό πώς το σχολιάζετε; Πώς το νιώθετε εσείς;

Θάνος Μωραΐτης: Είμαι από αυτούς που είχε ασκήσει  μεγάλη κριτική για τη συνεργασία με τους Ανεξ. Έλληνες. Κι είμαι από αυτούς που δεν κρύβω τα λόγια μου. Πράγματι σήμερα είναι υποψήφιος ο Τέρενς μαζί μας, είναι κάποιοι άλλοι συνάδελφοι από το Υπουργικό Συμβούλιο ή κάποια στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Και της σκληρής Δεξιάς, να τα λέμε αυτά….

Θάνος Μωραΐτης: Κοιτάξτε, το πόσο σκληρός είναι ο καθένας, εκτιμώ ότι φαίνεται μέσα από τις απόψεις που εκφράζει σε διάφορες φάσεις της πολιτικής του διαδρομής. Αλλά αν κοιτάξουμε στο, όχι πολύ μακρινό παρελθόν αλλά λίγο πίσω μας, θα δούμε ότι στις διευρύνσεις τις οποίες έκαναν τα κόμματα -κυρίως αυτά που αποτελούσαν τον παλιό διπολισμό- θα βλέπαμε πάντα διευρύνσεις και προς τα Δεξιά και προς τα Αριστερά. Το πρόβλημα δεν είναι το ποιοι θα συνεργαστούν μαζί σου. Αλλά κυρίως εσύ αλλά κι αυτοί τι θα ακολουθήσουν, τι θα εκπέμψεις προς την κοινωνία, τι θα εκφράσεις, τι θα πεις, τι προγραμματικό λόγο θα έχεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ασχολούμαστε με πολύ μικρότερα θέματα όταν η ατζέντα θα πρέπει να πάει αλλού, όταν η απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε σε λίγες μέρες από σήμερα θα αφορά τη ζωή όλων μας και το μέλλον των παιδιών μας.

 

 

Scroll to Top