Θάνος Μωραΐτης για τη διαμαρτυρία \”Άδειες Καρέκλες\”: \”Οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν μείνει μόνοι, αβοήθητοι και βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο\”

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει μόνους και αβοήθητους τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, που τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή τη χθεσινή, πανελλαδική διαμαρτυρία «Άδειες καρέκλες», η οποία «φανερώνει την απόγνωση και την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου».

«Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήδη από τις 5 Απριλίου, προτείναμε μία δέσμη μέτρων ύστερα από διαβούλευση, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και άμεσες δράσεις, προς αποφυγή του αδιεξόδου», ενώ «η κυβέρνηση ενήργησε ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων, εφαρμόζοντας το δόγμα ‘βλέποντας και κάνοντας’, με καμία διάθεση πρόληψης της οικονομικής καθίζησης κι ενός άκρως επικίνδυνου ντόμινο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως «οι προτάσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών που βρίσκονται ‘υπό εξέταση’, για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα, είναι απλή ασπιρίνη στον ‘ασθενή’ ». Αυτό, διότι, όπως ανέφερε, «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καταστημάτων εστίασης, δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν και οι επαγγελματίες της εστίασης δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές κι εργοδοτικές εισφορές».

Επεσήμανε πως «τα αιτήματα του κλάδου, όπως η επιδότηση ενοικίου στο 100%, η μείωση ΦΠΑ στο 6%, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος του 2020, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης για την επαναλειτουργία τους και τη στήριξη των θέσεων εργασίας κ.α.» πρέπει «να ικανοποιηθούν άμεσα» και «δίχως άλλες καθυστερήσεις».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι, «όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, στα πολυδιαφημισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους, οι επαγγελματίες εστίασης και ψυχαγωγίας, δε θα περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες».

«Τα χρήματα, δυστυχώς, θα πάνε σε αυτούς που έχουν χρήματα κι όχι σ’ αυτούς που έχουν υποχρεώσεις κι αδιέξοδα μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα με καυστικό τρόπο, λέγοντας πως «για εκείνη, ανήκουν και οι επαγγελματίες της εστίασης στην κατηγορία των ‘ζόμπι’ και των ‘μπαταχτσήδων’, όπως χαρακτηριστικά είπε πριν λίγες μέρες Υφυπουργός της».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «τώρα, είναι η ώρα της ευθύνης», με «τη λογική της ‘ανοσίας της αγέλης’ προς όφελος των ισχυρών που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και στην οικονομία» να «είναι μια επιλογή που θα μας ρίξει όλους στα βράχια πολύ σύντομα».

«Η ατομική ευθύνη τελείωσε», δήλωσε ο βουλευτής, «και ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της».

 

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη:

«Η χθεσινή συμβολική, πανελλαδική διαμαρτυρία «Άδειες Καρέκλες» από όλους τους εργαζομένους και εκπροσώπους του χώρου της εστίασης, φανερώνει την απόγνωση και την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου.

Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήδη από τις 5 Απριλίου, προτείναμε μία δέσμη μέτρων, ύστερα από διαβούλευση, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και άμεσες δράσεις, προς αποφυγή του αδιέξοδου.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ενήργησε ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων, εφαρμόζοντας το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας», με καμία διάθεση πρόληψης της οικονομικής καθίζησης κι ενός άκρως επικίνδυνου ντόμινο. Έχει αφήσει μόνους και αβοήθητους τους επαγγελματίες του χώρου από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, οι οποίοι τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, ενώ οι προτάσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών που βρίσκονται «υπό εξέταση», για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα, είναι απλή ασπιρίνη στον «ασθενή».

Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καταστημάτων εστίασης, δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν και οι επαγγελματίες της εστίασης δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές κι εργοδοτικές εισφορές.

Τα αιτήματα του κλάδου, όπως: η επιδότηση ενοικίου στο 100%, η μείωση ΦΠΑ στο 6%, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος του 2020, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης για την επαναλειτουργία τους και τη στήριξη των θέσεων εργασίας, η κατάργηση προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2019, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και πολλά άλλα, πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Δίχως άλλες καθυστερήσεις.

Όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, στα πολυδιαφημισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους, οι επαγγελματίες εστίασης και ψυχαγωγίας, δε θα περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες. Τα χρήματα, δυστυχώς, θα πάνε σε αυτούς που έχουν χρήματα κι όχι σ’ αυτούς που έχουν υποχρεώσεις κι αδιέξοδα μπροστά τους.

Προφανώς, για την κυβέρνηση ανήκουν και οι επαγγελματίες της εστίασης στην κατηγορία των «ζόμπι» και των «μπαταχτσήδων», όπως χαρακτηριστικά είπε πριν λίγες μέρες Υφυπουργός της.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα της ευθύνης.

Η λογική της «ανοσίας της αγέλης» προς όφελος των ισχυρών που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και στην οικονομία, είναι μια επιλογή που θα μας ρίξει όλους στα βράχια πολύ σύντομα.

Η ατομική ευθύνη τελείωσε και ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της.»

Scroll to Top