Θ. Μωραΐτης για ΚΔΑΠ: «Το 50% των παιδιών στην Αιτωλοακαρνανία μένει εκτός ΚΔΑΠ. Οι κοινωνικές δομές για την οικογένεια αποδυναμώνονται στο κρεσέντο “εκπαίδευση για λίγους” της κυβέρνησης»

Μοιράσου το άρθρο:

Με αφορμή τη την αποδυνάμωση του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ από την κυβέρνηση, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, προέβη σε δήλωση, στην οποία αναφέρει πως «οι πολιτικές απαξίωσης της εκπαίδευσης και εμπαιγμού γονέων-κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση δεν έχουν τέλος».

«Με τη δικαιολογία ότι διαθέτει τα κονδύλια που απαιτούνταν για την συνολική κάλυψη των θέσεων όλων των αιτούντων σε άλλες δομές, εξαιρεί τα παιδιά που πληρούν όλα τα κριτήρια», συνέχισε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «κάνει επιλεκτική ανακατανομή πόρων».

Αναφορικά με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο βουλευτής υπογράμμισε πως «το 50% των μαθητών έχουν αποκλειστεί από την δυνατότητα συμμετοχής τους στα ΚΔΑΠ».

Παράλληλα, έψεξε την κυβέρνηση ότι «απογυμνώνει κάθε κοινωνική παροχή», στην παρούσα –εξαιρετικά- δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια, «προσθέτοντάς της ένα ακόμη βάρος».

Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι «η κοινωνική συνοχή δεν αποτελεί κριτήριο της πολιτικής της κυβέρνησης», καθώς κι ότι  «η κοινωνική πολιτική της εξαντλείται σε voucher κολλητών, κι όχι στην κάλυψη των πραγματικών και επειγουσών αναγκών».

 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Οι πολιτικές απαξίωσης της εκπαίδευσης και εμπαιγμού γονέων-κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση δεν έχουν τέλος.

Τώρα βάζει στο στόχαστρο την ομαλή και πλήρη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης σε όλη τη χώρα.

Με τη δικαιολογία ότι διαθέτει τα κονδύλια που απαιτούνταν για την συνολική κάλυψη των θέσεων όλων των αιτούντων σε άλλες δομές, εξαιρεί τα παιδιά που πληρούν όλα τα κριτήρια. Και την ίδια ώρα αφήνει ακάλυπτους και τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που καλύπτουν αυτή την πάγια κοινωνική ανάγκη με διαρκείς συμβάσεις από 7 έως 18 έτη.

Σήμερα, που οι κοινωνικές δομές στήριξης της οικογένειας θα έπρεπε να ενισχύονται, συνολικά, χωρίς αποκλεισμούς του ενός ή του άλλου, η κυβέρνηση κάνει επιλεκτική ανακατανομή πόρων.

Μόνο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το 50% των μαθητών έχουν αποκλειστεί από την δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτά.

Δε φτάνει που οι γονείς και οι κηδεμόνες δεν μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα δεδομένα των ωραρίων, των ημερών λειτουργίας και των συνθηκών στην τάξη.

Δε φτάνει που δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ασφάλειας και λειτουργικότητας για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά υπάρχει η σίγουρη τιμωρία τους.

Σε μια εποχή που οι συνθήκες εργασίας σε κάθε οικογένεια έχουν ανατραπεί και ο οικογενειακός προγραμματισμός των καθημερινών ωραρίων εργασίας εξ αποστάσεων ή εκ περιτροπής είναι καθεστώς,

Σε μια εποχή που η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία μελών κάθε οικογένειας είναι αναγκαία,

Σε μια εποχή που απαιτείται να έχουμε λιγότερα παιδιά σε κάθε τάξη, διευρυμένα ωράρια και περισσότερους εκπαιδευτικούς,

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδυναμώσει το θεσμό των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, να μειώσει τα διαθέσιμα για την παροχή των voucher στους γονείς, να στερήσει την πρόσβαση χιλιάδων παιδιών στη δημιουργική απασχόληση, να αφήσει ακάλυπτους τους εκπαιδευτικούς και να προσθέσει άλλο ένα βάρος στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση απογυμνώνει κάθε κοινωνική παροχή. Η εκπαίδευση για όλους – έχει φανεί από όλες τους τις ενέργειες  – είναι προνόμιο λίγων και εχόντων.

Η κοινωνική συνοχή δεν αποτελεί κριτήριο της πολιτικής της.

Αντιθέτως, η κοινωνική πολιτική της εξαντλείται σε voucher κολλητών, κι όχι στην κάλυψη των πραγματικών και επειγουσών αναγκών.»

 

Posted in: