Θάνος Μωραΐτης: «Κατάρρευση του κλάδου των σχολικών κυλικείων και αβεβαιότητα για τη νέα σχολική χρονιά σε 10.000 σχολικά κυλικεία της χώρας μας»

Μοιράσου το άρθρο:

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε Ερώτηση μαζί με άλλους 40 βουλευτές του κόμματος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, σχετικά με τα μέτρα στήριξης και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για τα σχολικά κυλικεία της χώρας.

«Η δραστηριότητα 10.000 σχολικών κυλικείων σε όλη τη χώρα είναι πλέον μη βιώσιμη. Οι χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου και οι οικογένειές τους βρίσκονται ένα βήμα πριν την αδυναμία βιοπορισμού», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής για το θέμα.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία σκέψη από την κυβέρνηση για τη στήριξη τους και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, όπου υπήρξε μέριμνα με πρωτοβουλία κάποιων Δήμων για μείωση ενοικίων και διεύρυνση των συμβάσεων.

«Με δεδομένη την αβεβαιότητα κατά τη νέα σχολική χρονιά εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, η κυβέρνηση δε μπορεί να αφήσει για δεύτερο σχολικό έτος αυτούς τους επαγγελματίες εκτός κάδρου. Πρόκειται για χιλιάδες οικογένειες, με πενιχρά εισοδήματα που δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση και δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την επιβίωσή τους», συμπληρώνει ο κ. Μωραΐτης.

Κλείνοντας την Ερώτησή τους, οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν «προτίθενται να λάβουν και να εφαρμόσουν μέτρα οικονομικής στήριξης για τους εκατοντάδες μισθωτές σχολικών κυλικείων όπως η απαλλαγή από το ενοίκιο του 2ου τριμήνου του σχολικού έτους 2029-2020, η μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δυο χρόνια και η παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν για ακόμη δυο χρόνια σε όσους το επιθυμούν ώστε να μπορέσουν αυτοί να αντεπεξέλθουν σε μια ακόμη δύσκολη και αβέβαιη σχολική χρονιά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: 1) τον Υπουργό Εσωτερικών

2) Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Λήψη και εφαρμογή οικονομικών μέτρων για τη στήριξη του κλάδου των μισθωτών σχολικών κυλικείων»

Κύριοι Υπουργοί,

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους μισθωτές σχολικών κυλικείων που βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο με την έναρξη του σχολικού έτους, καθώς ο κλάδος τους αποτελεί έναν από τους κλάδους που έχει θιγεί και θα θιγεί ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς όμως να έχει λάβει ως τώρα επαρκή και έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση.

Κάποιοι, λιγοστοί, Δήμοι της χώρας λειτουργώντας αυτοβούλως, δέχθηκαν να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους όπως την απαλλαγή από το ενοίκιο του 2ου τριμήνου, τη μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δυο χρόνια και την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν για ακόμη δυο χρόνια σε όσους το επιθυμούν. Όπως αντιλαμβάνεστε τα μέτρα αυτά αφορούν ένα μικρό ποσοστό μισθωτών σχολικών κυλικείων και δεν αφορά το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου.

Οι επαγγελματίες αυτοί, που βρίσκονται κοντά στην σχολική κοινότητα και φροντίζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να κρατούν σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες παροχών τους, ακολουθώντας πιστά την κείμενη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμά τους, αλλά και τους υγειονομικούς κανόνες, βρίσκονται σήμερα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, που κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τα σχολεία δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν, όπως συνέβη πέρυσι, εντελώς ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι.

Η Κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, απέδειξε την ανεπάρκεια της και την έλλειψη σχεδίου για τα περίπου 10.000 σχολικά κυλικεία της χώρας μας. Οι επαγγελματίες του κλάδου, όμως,   ανησυχούν ότι η άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας φέτος όπως και πέρυσι μπορεί να μην είναι βιώσιμη σε σημείο που να αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και προβληματίζονται για τον βιοπορισμό των ιδίων και των οικογενειών τους την επόμενη μέρα.

Έτσι, θεωρείται απολύτως αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα που θα αποτρέψουν την κατάρρευση του κλάδου  των σχολικών κυλικείων όπως η απαλλαγή από το ενοίκιο του 2ου τριμήνου του σχολικού έτους 2019-2020, η μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δυο χρόνια και την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν για ακόμη δυο χρόνια σε όσους το επιθυμούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε και να εφαρμόσετε μέτρα οικονομικής στήριξης για τους εκατοντάδες μισθωτές σχολικών κυλικείων όπως η απαλλαγή από το ενοίκιο του 2ου τριμήνου του σχολικού έτους 2019-2020, η μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δυο χρόνια και η παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν για ακόμη δυο χρόνια σε όσους το επιθυμούν ώστε να μπορέσουν αυτοί να ανταπεξέλθουν σε μια ακόμη δύσκολη και αβέβαιη σχολική χρονιά;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία