Θάνος Μωραΐτης: «Κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο Πατρών διαγράφουν την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου».

Όπως επισημαίνει, «βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού, μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας» και «συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο – κατάπτυστο – Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής». Παράλληλα, καταγγέλλει την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών για «αδιαφορία και απάθεια», αλλά και για  «\”αξιοποίηση\” του ανάλγητου κυβερνητικού σχεδιασμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε».

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για «αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση» κι όχι για «εξυγίανση».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι «θα αγωνιστεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο, για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”, την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών» και την «την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία», ώστε να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Αιτωλοακαρνανία μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή:

«Η πρόταση \”Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών\” είναι κόλαφος για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου. Βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού μας και μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας.

Συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο – κατάπτυστο – Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών, αντί να διεκδικήσει την ενίσχυση των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, αντί να αγωνιστεί για το διορισμό περισσότερων μελών ΔΕΠ, παρατηρούσε όλο αυτό το διάστημα με αδιαφορία και απάθεια τον αποδεκατισμό τους. Και, όταν ήρθε η ώρα, \”αξιοποίησε\” τον ανάλγητο κυβερνητικό σχεδιασμό, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε.

Ο ακαδημαϊκός και κοινωνικός αποδεκατισμός της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει σχέση ούτε με την \”εξυγίανση\” ούτε με τη \”σωστή λειτουργία\” του Πανεπιστημίου Πατρών: Αποτελεί αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση.

Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Θα αγωνιστούμε:

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο μας.

Για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”.

Για την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.

Για την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών.

Για την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, ούτως ώστε με την ίδρυση μιας νέας σχολής και όχι άσχετων μεταξύ τους τμημάτων να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Ο Νομός μας μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Scroll to Top