Θάνος Μωραΐτης: \”Να υλοποιηθεί άμεσα η χρηματοδότηση του Προγράμματος Δακοκτονίας και να στηριχθούν έμπρακτα οι ελαιοπαραγωγοί\”

Ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε, μαζί με άλλους 35 βουλευτές, Ερώτηση του συναδέλφου του και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σχετικά με τις καθυστερήσεις και την υποχρηματοδότηση στη Δακοκτονία.

Με την Ερώτησή τους, οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία επεσήμαναν ότι οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τεράστια μείωση στα εισοδήματά τους, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ, την ήδη δυσμενή τους θέση, ήρθε να επιδεινώσει επιπλέον και η κρίση της πανδημίας. Όπως τόνισαν, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα από την πολιτεία, με την έγκαιρη διεξαγωγή του Προγράμματος Δακοκτονίας να είναι ένας από τους τρόπους στήριξής τους –αν εφαρμοστεί έγκαιρα, δίχως ολιγωρία.

«Ως τώρα δεν έχουμε δει καμία πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος και οι συνυπογράφοντες βουλευτές, ζητούν από τους κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξηθεί το ποσό της χρηματοδότησης του Προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2020, καθώς και  o αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας. Ταυτόχρονα, ζητούν την έγκαιρη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού, όπως και των κατάλληλων μέσων και υλικών, τα οποία απαιτούνται για το πρόγραμμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 13 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

  • Εσωτερικών
  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Πορεία Προγράμματος Δακοκτονίας 2020»

Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται  σε δυσμενέστατη θέση, βλέποντας δραματική μείωση του εισοδήματος εξαιτίας κυρίως των τραγικά χαμηλών τιμών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν. Σαν επιστέγασμα, η πανδημία δυσχέρανε τις συνθήκες, συντελώντας στη διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών και στη μη διάθεση του ελαιόλαδου και των ελιών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας να τύχουν της  υποστήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και πόρους που μπορούν να διατεθούν.  Κάποιοι τρόποι στήριξης δεν απαιτούν παρά μόνον τη συνέπεια της πολιτείας στην εκτέλεση του έργου της. Ένα μέσο στήριξης είναι το Πρόγραμμα Δακοκτονίας, το οποίο πρέπει να διεξαχθεί ομαλά χωρίς χρονοτριβές, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις που μπορούν να αποβούν έως και μοιραίες  για την επιτυχία του προγράμματος, και ως εκ τούτου για την ποσότητα και την ποιότητα του φετινού ελαιοκάρπου. Η επιτυχία αυτή, όπως έδειξε η εμπειρία των προηγούμενων ετών, εξαρτάται και από άλλους αστάθμητους παράγοντες με κυριότερο τις κλιματικές συνθήκες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων από την πολιτεία έγκαιρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί -όσο είναι δυνατόν- η επιτυχία του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι για το 2019, όταν η χώρα μας δεν υπόκειτο πλέον σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου είχε ξεκινήσει 4 μήνες νωρίτερα. Mε την έναρξη του 2019 (Ιανουάριο) έγινε η κατανομή του απαραίτητου ποσού στις Περιφέρειες, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες δακοκτονίας. Τον Ιανουάριο έγινε ακόμη η αύξηση και κατανομή εποχικού προσωπικού δακοκτονίας στις περιφέρειες. Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε και η απαραίτητη τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος για το 2019.

Επειδή έως σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για την επελθούσα ζημία του εισοδήματός τους.

Επειδή βρισκόμαστε ήδη στον Μάιο και το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας μπορεί να αποτελέσει, εφόσον εκτελεστεί έγκαιρα και σωστά, ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτούς, διασφαλίζοντας αφενός την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιοκάρπου και αφετέρου αξιοπρεπές εισόδημα.

Επειδή η επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας είναι ο πρώτος και κύριος παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος.

Επειδή σύμφωνα με το από 5/5/2020 ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε αρνητικά στο αίτημα της επιπλέον χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας.

Επειδή από τις πλέον κρίσιμες παραμέτρους του προγράμματος είναι η έγκαιρη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και  η έγκαιρη διαθεσιμότητα των υλικών δακοκτονίας.

Επειδή εάν καταστραφεί η παραγωγή φέτος θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη η βιωσιμότητα των ελαιοπαραγωγών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύει, έστω και τώρα, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, να αυξήσει το ποσό της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2020 και να στηρίξει τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας;
  2. Σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των γεωπόνων δακοκτονίας;
  3. Θα προσληφθεί και θα απασχοληθεί άμεσα το ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς καθυστερήσεις, που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος;
  4. Έχουν εξασφαλιστεί τα επαρκή και κατάλληλα μέσα και υλικά που απαιτούνται για το πρόγραμμα;
  5. Πότε προγραμματίζετε/ εκτιμάτε να αρχίσει ο πρώτος ψεκασμός ανά Π.Ε;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κων/νος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κων/νος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθός Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτσης Αλέξανδρος

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Scroll to Top