Θάνος Μωραΐτης στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΩΝ: «Υπηρετώ την επιλογή του μεγάλου προοδευτικού πόλου»

Σε συνέντευξή του στη χθεσινή εφημερίδα ΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΩΝ, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, μίλησε για τη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας, την οποία χαρακτήρισε \”αίτημα με ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία\”.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Μωραΐτη ανήκετε στο πολιτικό προσωπικό που το 2019 μετακινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η προσωπική σας εμπειρία αυτών των τελευταίων μηνών καθιστά εύλογη την επιλογή σας;

Η συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι αίτημα με ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία κι έχει και μεγάλη εκλογική δύναμη, παρά την αντίθετη εκτίμηση που με υποτιμητικούς όρους υποστήριξε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Υπηρετώ αυτήν την επιλογή, λοιπόν, ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μετράται αριθμητικά στην κάλπη. Η δυναμική, όμως, των πολιτικών δυνάμεων “μετράται” καθημερινά από τη σχέση με τους πολίτες. Από τα αιτήματα και τις ανάγκες τους. Από το διάλογο και την παραγωγή εφαρμόσιμων λύσεων.

Οι επιλογές στον πολιτικό στίβο απαντούν πρωτίστως σε συλλογικά αιτήματα. Αλλιώς ο πολιτικός είναι φορέας της ατομικότητάς του. Κάτι που δεν ταιριάζει στο δικό μου αξιακό μέτρο και κώδικα.

 

-Σε τι διαφέρει το ΠΑΣΟΚ στο οποίο, πολύ νέος, ενταχθήκατε με το ΠΑΣΟΚ που εγκαταλείψατε;

Το ΠΑΣΟΚ ήταν  – και συνεχίζει να είναι στη συλλογική συνείδηση κάθε προοδευτικού πολίτη – το μεγάλο λαϊκό κίνημα της αλλαγής, των ευκαιριών και της προκοπής. Αυτή η δύναμη εκπορεύτηκε από ένα μεγάλο ρεύμα κοινωνικής πλειοψηφίας που εκφράστηκε με μεγάλες νίκες στην κάλπη. Ο χώρος αυτός δεν εγκαταλείπεται. Εκφράζεται κοινωνικά κι έχει ως βασικό αίτημα τη σθεναρή αντίσταση στο συντηρητισμό. Αυτή είναι και η δική μου σταθερή πολιτική δράση.

Σήμερα καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε, με νέους όρους, σε ένα διαφορετικό παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον, ότι ο προοδευτικός χώρος δε μπορεί να μετράται σε άθροιση ποσοστών. Είναι σύνθεση δυνάμεων, με προγραμματικούς όρους και συμφωνίες, με δυναμική διακυβέρνησης. Αυτή, ξέρετε, θα ναι η νέα νίκη του προοδευτικού κοινωνικού αθροίσματος. Και θα εκφραστεί και εκλογικά.

 

Είστε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συνεπώς ανήκετε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα ήθελα την προσωπική σας εκτίμηση για την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της πανδημίας. Αισθάνεσθε ότι σημειώθηκε μια κυβερνητική επιτυχία που σας έχει προκαλέσει πολιτική αμηχανία;

Αισθάνομαι να εμπαίζομαι, όπως και κάθε πολίτης της χώρας, μέσα από την εσκεμμένη εργαλειοποίηση της πανδημίας από την Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός τόσο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όσο και μέχρι σήμερα που μιλάμε κάνει ό, τι μπορεί για να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που έβαλαν πλάτη: παλινωδίες με τις μάσκες, με τους μαθητές, που άλλοτε ήταν «υγειονομική βόμβα» και άλλοτε όχι, συγκεχυμένα μηνύματα για τον τουρισμό, ελλιπή μέτρα για τη συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Τη στιγμή που η χώρα χρειαζόταν αποφασιστικές κινήσεις και εμπροσθοβαρή μέτρα για την προστασία από την ύφεση, που μας έφερε  η Κυβέρνηση πριν την πανδημία, άφησε εκτός κάδρου τους εργαζομένους του επισιτισμού και του τουρισμού, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Επιδοτώντας παράλληλα την ανεργία και το «μισή δουλειά, μισός μισθός».

Έφερε την πανδημία και στους θεσμούς. Επικαλούμενη τις έκτακτες συνθήκες, νομιμοποίησε αδιαφανείς διαδικασίες, αναθέσεις προμηθειών και υπηρεσιών και περιόρισε τη λογοδοσία.

Δε βλέπω, λοιπόν, κανένα κυβερνητικό success story, παρά μόνο επικοινωνιακές φούσκες αγιοποίησης και Μεσσιανισμού που πλέον άρχισαν να σκάνε με θόρυβο.

 

-Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σταθερή διαφορά περί τις είκοσι εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ζούμε μια κυβέρνηση που, μέχρι στιγμής, δεν φθείρεται και μια αξιωματική αντιπολίτευση με απώλειες σε σχέση με την εκλογική της, προ έτους, επίδοση. Πως ερμηνεύεται αυτό το φαινόμενο;

 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία έχει παγιωθεί ως ο προοδευτικός πολιτικός πόλος στη χώρα. Αυτό που καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε με τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο είναι μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η βούληση του λαού αποτυπώνεται στην κάλπη και μόνο εκεί. Δεν είναι δημοσκοπικό εύρημα.

Το πολιτικό σκηνικό είναι σήμερα εξαιρετικά ρευστό και ο χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πολύ σύντομος, για να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι λογικό και αναμενόμενο να μην έχει υποστεί φθορά, αφού ακόμα διανύει τη «περίοδο χάριτος» που της έχει δώσει ο λαός, ο οποίος πολύ γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών της.

Εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, και θα συνεχίσουμε, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στη στήριξη των πολιτών. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη δύναμη των προτάσεων μας. Και είμαστε σε θέση μάχης για τη νίκη.

 

-Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση της Δυτικής Ελλάδας;

 

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με τεράστια παραγωγή  και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Κι όμως, παρά τους πλούσιους υδάτινους πόρους, η άρδευση των καλλιεργειών έχει σοβαρότατα προβλήματα. Το θέμα αυτό θα ενταθεί στο μέλλον, με την κλιματική κρίση. Την ίδια ώρα, επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν παγώσει ή στεγνώσει από ρευστότητα αυτή την περίοδο των αυξημένων απαιτήσεων για την οικονομική τους επιβίωση.

Το μεγάλο κενό χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα στη χώρα το επιβεβαίωσε και η πανευρωπαϊκή έρευνα της Κομισιόν. Μία στις δύο αιτήσεις δανείων αγροτών απορρίπτονται, το 50% των Ελλήνων αγροτών αποθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση. Οι παραγωγοί έχουν κυριολεκτικά “ξεμείνει”. Οι κτηνοτρόφοι ξεπούλησαν χωρίς κέρδη, οι ελαιοπαραγωγοί δίνουν το προϊόν τους “μπιρ παρά”. Αντιλαμβάνεστε, ότι αν ο αγροδιατροφικός ιστός του Νομού διαρραγεί το πλήγμα στην τοπική οικονομία αλλά και στην εξαγωγική δραστηριότητα θα ναι τεράστιο.

Σε μια περίοδο που ο οδικός τουρισμός και οι συνδέσεις των τουριστικών περιοχών της Νότιας Ελλάδας θα προσέδιδαν στον οικονομικό ιστό της Περιφέρειας και στα δημόσια έσοδα, η Δυτική Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Αυτό έχει φανεί από την κωλυσιεργία σε θέματα με έντονη περιφερειακή διάσταση.   Η υπογειοποίηση του τρένου της Πάτρας, η Πατρών Πύργου, η επένδυση στο Χιονοδρομικό Καλαβρύτων, που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων.

 

Υπήρξατε στο παρελθόν ο νεότερος σε ηλικία εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος σ’ όλη τη χώρα. Το ενδιαφέρον για την τοπική αυτοδιοίκηση, εν προκειμένω για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, παραμένει ενεργό;

 

Οι συμπολίτες μου στην Αιτωλοακαρνανία μου εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση του Νομού μας στο Κοινοβούλιο. Αυτός είναι ένας ρόλος εξαιρετικά τιμητικός και μεγάλης ευθύνης απέναντί τους. Πρώτο και σταθερό μου μέλημα είναι να φέρνω πάντα αποτέλεσμα για τον τόπο μου, μέσα και από τη διαρκή επαφή και σύνδεση μαζί τους.

Από τα νεανικά μου χρόνια υπηρέτησα αυτό που πιστεύω κι έως σήμερα. Ότι η περιφερειακή ανάπτυξη και η ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται κουλτούρα αποκέντρωσης και εμπιστοσύνης στους εκπροσώπους της.

Έχουμε πολύ δουλειά για να φτάσουμε σε αυτό. Σήμερα ενισχύσω τη φωνή κάθε συντοπίτη μου, για να συνδράμω στην ανάπτυξη του τόπου.

 

\"\"

 

Scroll to Top